Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

De zwangere vrouw

Gepubliceerd in: Voedingsleer

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Voor een zwangere vrouw zijn de volgende voedingsmiddelen risicovol: alcohol, lever, leverproducten, rauw en halfgaar vlees, zachte kaassoorten van ongepasteuriseerde rauwe melk, rauwe melk, rauwe en zacht gekookte eieren, gerookte zalm en paling, vette vis en roofvis (vanaf meer dan 2 porties per week), geneeskrachtige kruiden, meer dan vier koppen koffie per dag, veel drop, kalebaskalk (pimba) (zie paragraaf 13.1).Tijdens de zwangerschap heeft de vrouw extra foliumzuur, vitamine D, ijzer en calcium nodig. Foliumzuur en vitamine D moet ze slikken. IJzer en calcium kan ze ook voldoende via de voeding binnenkrijgen. Soms worden er wel ijzertabletten voorgeschreven. Foliumzuurtabletten zijn nodig vanaf ten minste vier weken voor de bevruchting tot en met de achtste week van de zwangerschap. Tijdens de gehele zwangerschap wordt aangeraden dagelijks 10 mcg vitamine D te slikken voor een goede botopbouw van het kind (zie paragraaf 13.2).Gemiddeld komt een vrouw 12 kilo aan tijdens de zwangerschap (zie paragraaf 13.3).Misselijkheid is vaak één van de eerste tekenen van zwangerschap. Vermoedelijk speelt het hormoon HCG daarbij een rol. Tips tegen misselijkheid: iets eten en drinken voor het opstaan, regelmatig eten, voldoende drinken (zie paragraaf 13.4).Omdat de maag in de verdrukking komt door de grotere baarmoeder, wordt het maagzuur omhoog de slokdarm in geperst. De zwangere vrouw kan last krijgen van zuurbranden (zie paragraaf 13.4).Het hormoon progesteron werkt verslappend op de spieren in de maag- en darmwand, waardoor de peristaltiek afneemt en obstipatie kan ontstaan (zie paragraaf 13.4).Ongeveer 15% van de zwangere vrouwen krijgt last van een hoge bloeddruk. Een natriumbeperking helpt niet bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap (zie paragraaf 13.4).Zwangerschapsdiabetes kan zich voordoen vanaf de vierde maand van de zwangerschap. Na de bevalling verdwijnt de aandoening. Zwangerschapsdiabetes wordt behandeld met een dieet en zo nodig met insuline (zie paragraaf 13.4).

Metagegevens
Titel
De zwangere vrouw
Copyright
2016
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1561-1_13