Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Artikel | Uitgave 1/2015

Neuropraxis 1/2015

De zaak Alzheimer: het klinische beeld van dementie in bioscoopfilms

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Debby L. Gerritsen, Wendy Roel, Jessika Nijboer, Yolande Kuin
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een bewerking van: Gerritsen, D. L., Kuin, Y., & Nijboer, J. (2014). Dementia in the movies: the clinical picture. Aging & Mental Health Vol. 18, No. 3, 276–280.
10.1007/s12474-014-0052-1

Samenvatting

Visuele media beïnvloeden de perceptie en attitude van het grote publiek over mensen met psychische aandoeningen. Deze kwalitatieve studie onderzocht de kwaliteit van de weergave van klinische kenmerken van dementie in bioscoopfilms. Aan de hand van de zoektermen ‘dementie’, ‘Alzheimer’ en ‘ouderen’ werden films gezocht op de Internet Movie Database, uitgebracht tussen januari 2000 en maart 2012. Er werden 23 films geselecteerd op basis van vier selectiecriteria. Drie onderzoekers bekeken de films en scoorden symptomen, capaciteiten en gedrag onafhankelijk van elkaar. Scores werden bediscussieerd en verfijnd tijdens consensusbesprekingen, wat resulteerde in een taxonomie van klinische kenmerken. Er zijn met name cognitieve symptomen gevonden. Gedragskenmerken werden door de films ook in beeld gebracht – teruggetrokken gedrag meer dan agitatie –, evenals verschillende emoties, maar fysieke symptomen werden zelden afgebeeld. Capaciteiten werden zelden getoond en waren onrealistisch in verschillende films. Het klinische beeld van dementie in bioscoopfilms is mild en kan misleidend zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Neuropraxis 1/2015 Naar de uitgave