Skip to main content
Top

2021 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15. De weg naar het best mogelijke helpen

Over betrokkenheid met haken en ogen

Auteur : Dr. Jan Keij

Gepubliceerd in: Professionaliteit in de zorg

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Hoe kom je als arts tot het minst slechte, of best mogelijke, helpen? Hoe loopt de weg daarheen? Met behulp van de denkbeelden van de Joods-Franse filosoof Emmanuel Levinas (1906–1995) wordt die vraag beantwoord. Het hoofdstuk begint met een schets van het noodzakelijke, onmisbare begin van die weg. Kernbegrippen zullen zijn: appèl, afstemming op de kwetsbare mens (de patiënt als hulpvrager). Vervolgens worden de problemen van toepassing in de praktijk beschreven: de noodzaak tot nadenken (reflectie), het probleem van interpreteren, het streven naar rechtvaardigheid en de onhaalbaarheid daarvan, het nemen van beslissingen en het belang van de twijfel daarbij. Duidelijk zal worden dat alle verantwoorde handelen tegelijk ook onvermijdelijk mislukkingen met zich meebrengt, en dat elke daad ook een ‘misdaad’ is. Het resultaat zal zijn: een visie die uiteindelijk het best mogelijke helpen, ofwel het minst slechte helpen zal garanderen.
Literatuur
go back to reference Brodesser-Akner, T. (2020). Fleischman zit in de problemen. Amsterdam: Prometheus. Brodesser-Akner, T. (2020). Fleischman zit in de problemen. Amsterdam: Prometheus.
go back to reference Eliot, T. S. (1976). The Cocktail Party. Londen: Faber & Faber. Eliot, T. S. (1976). The Cocktail Party. Londen: Faber & Faber.
go back to reference Keij, J. (2006). De filosofie van Emmanuel Levinas – In haar samenhang verklaard voor iedereen. Kampen: Klement/Pelckmans. Keij, J. (2006). De filosofie van Emmanuel Levinas – In haar samenhang verklaard voor iedereen. Kampen: Klement/Pelckmans.
go back to reference Keij, J. (2019). Levinas in de praktijk – Een handleiding voor het best mogelijke helpen, privé en in de zorg. Zoetermeer: Klement/Pelckmans. Keij, J. (2019). Levinas in de praktijk – Een handleiding voor het best mogelijke helpen, privé en in de zorg. Zoetermeer: Klement/Pelckmans.
go back to reference Konrad, G. (1996). De stenen klok – Van Gennep. Amsterdam: Van Gennep. Konrad, G. (1996). De stenen klok – Van Gennep. Amsterdam: Van Gennep.
go back to reference Oz, A. (1987). Mijn Michaël. Amsterdam: De Bezige Bij. Oz, A. (1987). Mijn Michaël. Amsterdam: De Bezige Bij.
go back to reference Roth, P. (2018). Amerikaanse pastorale. Amsterdam: De Bezige Bij. Roth, P. (2018). Amerikaanse pastorale. Amsterdam: De Bezige Bij.
Metagegevens
Titel
De weg naar het best mogelijke helpen
Auteur
Dr. Jan Keij
Copyright
2021
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2582-5_15