Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013

Proeftuinen van herstel

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Drs. Cas Barendregt, Ir. Elske Wits
Belangrijke opmerkingen
Drs. C. Barendregt is senior onderzoeker en beleidsadviseur bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam.
Ir. E. Wits is onderzoekscoördinator en adviseur bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam.
Dit artikel beschrijft een onderzoeks– en ontwikkelproject dat is gericht op het bevorderen van herstel en herstelondersteunende zorg in de verslavingszorg. Vier proeftuinen van herstel zijn systematisch beschreven en de mensen die de proeftuinen draaiden, wisselden ervaringen uit in een ‘community of learners’ die ook een gemeenschappelijke ontwikkelagenda opstelde. De beschrijving laat zien dat de zichtbaarheid van de proeftuinen en de invloed op het herstelklimaat in hun organisaties beperkt is. Ook wordt duidelijk dat de proeftuinen afhankelijk zijn van de condities zoals gecreëerd door de moederorganisatie. Dit onderstreept de verantwoordelijkheid van de instelling om gunstige voorwaarden te (blijven) creëren om herstelprojecten – en breder: herstelgeoriënteerde zorg – te ontwikkelen. De gemeenschappelijke ontwikkelagenda pleit onder meer voor de creatie van platforms waarop herstelgeoriënteerde projecten elkaar kunnen ontmoeten en versterken, en om (ex–)cliënten een perspectief op betaald werk te bieden wanneer ze met professionals in herstelprojecten samenwerken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Verslaving 4/2013 Naar de uitgave

Verslaving verwoord

Ervaringsdeskundigheid

Verslaving in de media

Bekend en in herstel