Skip to main content
Top

1998 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. De vertaling van theoretische, antropologische inzichten naar de verpleegkundige beroepsuitoefening

Auteur : Sjef de Vries

Gepubliceerd in: Culturele antropologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk komt een aantal theoretische perspectieven aan bod die kunnen dienen als uitgangspunt om over de verhouding tussen ziekte, ziektegedrag en ziektebeleving te kunnen denken.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
De hier voorliggende studie werd uiteengezet op het Symposium: ‘Een andere benadering van epigastrische klachten’, georganiseerd door de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse huisartsen, te Leuven op 10 september 1983. Deze studie werd ter discussie voortgebracht op de Nederlands-Vlaamse Interstavendagen van de Universitaire Huisartsinstituten, aan de Universitaire Instelling te Antwerpen, op 11 en 12 november 1983. Een licht gewijzigde versie van deze tekst verschijnt in: Degryse, 1984.
 
2
De semantische benadering in de antropologie die wij op het oog hebben, is gegroeid uit de fenomenologie, het Franse structuralisme, de taaldaden en generatieve semantiek, en de praxiologie van Bourdieu (1972, 1980). Voor een genuanceerde behandeling van dit perspectief en van de zogenaamde drieveldenbenadering wordt verwezen naar Devisch (1983a, 1984; ter perse a) en Devisch & Vervaeck (ms.).
 
3
De problematiek van het onderzoek is gegroeid uit mijn antropologisch veldwerk bij de Yaka van Zaïre (1972-74), uit het onderzoek aan de Afdeling voor Sociale en Culturele Antropologie (KU Leuven) omtrent de relaties tussen symbool en symptoom (cf. Devisch, 1983a, 1983b, 1984; Devisch & Vervaeck ms.; E. Huyghe, 1984), en uit mijn onderzoekingen in samenwerking met de ‘Medisch-Antropologische Werkgroep’ (onder leiding van A. Gailly en mezelf; p/a Centrum voor Welzijnszorg Laken-Brussel). Deze laatste betreffen de studie van psychosomatische klachten bij patiënten van verschillende etnische afkomst. Ik dank de leden voor deze verrijkende samenwerking: dr. Jan Degryse en dr. Louis Ferrant (huisartsen), dr. Guido Verdee (psychiater), Philip Hermans en Antoine Gailly (psychologen-antropologen), en dr. Johan Leman (antropoloog). Sinds 1982 ben ik als Erkend Wetenschappelijk Medewerker aan het Departement Geneeskunde van de Universitaire Instelling Antwerpen werkzaam. In samenwerking met de ‘Werkgroep Mensbeeld’ aan het UIA-Huisartsinstituut onder leiding van prof. Hugo Janssens, en bestaande uit huisartsen en een psychologe (allen met een academische leer- opdracht) wordt een holistische benadering nagestreefd in het bijzonder met betrekking tot maagklachten en -aandoeningen en geassocieerde klachten bij Vlaamse patiënten. Vele inzichten die in deze tekst worden gebracht hebben gestalte gekregen in maandelijkse seminaria van deze Werkgroep: verschillende casussen, met inbegrip van de arts-patiëntrelatie, werden er op een diepgaande wijze geanalyseerd; de vernieuwde therapeutische aanpak werd er tevens na termijn bespro- ken. Voor de uitvoerige klinische informatie ten behoeve van deze studie dank ik in het bijzonder dr. Jan Degryse, dr. Louis Ferrant, dr. Remi Maes, dr. Leo Schillemans en dr. Hugo Stuer, in wiens gezelschap ik tal van patiënten ontmoet heb op de praktijk of aan huis. Na deze exploratorische fase zal, ter validering, een controlegroep worden geobserveerd van niet- maaglijders die nochtans trekken gemeen hebben met maaglijders. Voor hun waardevolle aanmerkingen bij een eerste versie van de voorliggende studie dank ik de reeds vernoemde leden van beide Werkgroepen, alsmede prof. Ellen Corin, dr. Bernard Huyghe, prof. Essedik Jeddi, dr. Wauthier de Mahieu, dra. Eva Titus, prof. H.B.M. Murphy, prof. Antoon Vergote en drs. Bart Vervaeck. De auteur alleen draagt de verantwoordelijkheid voor de hier voorliggende tekst.
 
4
Het ‘complementaristisch’ perspectief blijft voorlopig nog buiten ons bestek, waarbij de culturele lichaamssymboliek en - symptomatiek zou besproken worden in het licht van de bevindingen die men op het individuele psychodynamische vlak heeft opgedaan (zie Huyghe, 1984; ter perse).
 
5
Omwille van onze belangstelling voor de multi-dimensionele interrelatering van het lichamelijke, sociale en culturele vlak, verschilt onze benadering wezenlijk van de zogenaamde Amerikaanse ‘Ik’-psychologie die in bepaalde cognitieve en systeemgerichte benaderingen en therapieën de aandacht doet richten op wat de opbouw van een sterk autonoom ik bevordert. De voorgestelde semantisch-antropologische benadering daarentegen ziet het subject als stichter van betekenisvolheid in een wederkerigheid met andere subjecten; deze betekenisgeving wordt mede bepaald door impliciete referentiekaders (zoals de noden, normen, projecten en affecten van afwezige, zelfs overleden familieleden), alsmede door een dwingende, niet-bewust gekende lichaamsorde die de verschillende vormen van overschrijding van de lichaamsgrenzen op een cultuurgebonden wijze reguleert. De semantisch-antropologische benadering verschilt tevens wezenlijk van Groddeck (1971). Groddeck stelt de eenheid van het psychosoma voorop door aan het lichaam een organisch vermogen toe te schrijven dat in staat is om aan de levenskracht (Das Es) symbolische uitdrukking te geven. Volgens Groddeck is het symptoom een gezondheidsreactie: het is een symbolische creatie die een dwangkarakter vertoont en daarom een mislukte metaforisatie is. In onze benadering is symbolisatie niet gedetermineerd door een organisch doch eerder door een metaforisch vermogen.
 
6
Erkennen we bovendien dat de profielen nog te summatief zijn: er wordt bijvoorbeeld onvoldoende onderscheid gemaakt tussen denken en voelen, morele waarden en ideologische of klasse-gebonden variabelen. Tevens dient er rekening gehouden te worden met meerdere structurele aspecten in het familiesysteem (zoals het spel van openheid of geslotenheid, gelijkheid of hiërarchie tussen de partners, de ouders/kinderen), en in de relatie van de gezinsleden met andere ruimtes of netwerken van intense uitwisseling, zoals in arbeids-, consumptie-, of ontspanningsverband, of in de context van hun levensbeschouwing. In het bestek van onze globale, exploratorische studie is het onmogelijk om de verschillende hypothesen afzonderlijk te behandelen. Ze werden elk afzonderlijk, hoewel voor andere populaties, toegepast in vroegere studies: zie Devisch, 1983a, b, c, 1984; ter perse; Devisch & Vervaeck, ms.; Gailly & Devisch, ter perse; Gailly, Devisch & Corveleyn, ter perse.
 
7
De term implosie biedt een actiever beeld dan de term depressie die meer op het psychologisch effect slaat. In contrast met explosie duidt de term implosie op een ineenstorting, op een inwaarts verwordingsproces, of preciezer gezegd, op een aantrekking zoals van iemands levenskracht of iemands betekenis in het familiebestel naar een punt van geleidelijke zelfvernietiging onder de vorm van een tumor ofwel van een identiteitsverlies in de aliënerende familiekring. We danken deze term aan Bart Vervaeck die ons op het spoor bracht van het gebruik van deze term in de literatuur en in de literatuurstudie (Vervaeck, ter perse).
 
8
Aan patiënt B wordt een uitvoeriger studie gewijd door Maes & Devisch, 1984.
 
9
Voor een gedetailleerde observatie van een Turkse patiënte, zie Gailly, Devisch & Corveleyn, ter perse.
 
10
Een Turkse casus werd besproken in: Gailly & Devisch, ter perse.
 
11
In welke mate het maaglijden en de hele lichaamsexpressie bij bepaalde patiënten met dit profiel te maken heeft met een gesomatiseerde schuldneurose, valt buiten ons antropologisch bestek.
 
12
Van hieruit kan een wederzijds verrijkende verbinding tot stand gebracht worden met het socio-analytisch perspectief dat ook lichaamsbetrokken fenomenen (bijv. de ‘morbidite’) verbindt met het globalere sociale en culturele systeem dat invloed heeft op de leefwereld en lichaamsbeleving van de patiënten, zelfs vanaf de geboorte (cf. Jeddi, 1982; 28 e.v.) De nog tentatieve therapeutische toepassing van de voorgestelde antropologische kijk op maagklachten wordt geschetst in het laatste deel van de studies van Ferrant & Leman (1983), Gailly (1983), Maes & Devisch (1984).
 
Literatuur
go back to reference Aimez, P. 1979. Psychopathologie de l’alimentation quotidienne Communications (Paris: Seuil) 31:93-105. Aimez, P. 1979. Psychopathologie de l’alimentation quotidienne Communications (Paris: Seuil) 31:93-105.
go back to reference Alexander, F. 1950. Psychosomatic Medicine; Principles and Applications. New York: Norton. Alexander, F. 1950. Psychosomatic Medicine; Principles and Applications. New York: Norton.
go back to reference Anzieu, D. 1974. Le moi-peau. Nouvelle Revue de Psychanalyse 9:195-208. Anzieu, D. 1974. Le moi-peau. Nouvelle Revue de Psychanalyse 9:195-208.
go back to reference Bonfils, S., Hachette, J.C. & Danne, C. 1982. L’abord psychosomatique en gastroentérologie. Paris: Masson. Bonfils, S., Hachette, J.C. & Danne, C. 1982. L’abord psychosomatique en gastroentérologie. Paris: Masson.
go back to reference Bourdieu, P. 1972. Esquisse d’une théorie de la pratique, précédé de trois études d’ethnologie kabyle. Genève: Droz. Bourdieu, P. 1972. Esquisse d’une théorie de la pratique, précédé de trois études d’ethnologie kabyle. Genève: Droz.
go back to reference Bourdieu, P. 1979. La distinction. Paris: Minuit. Bourdieu, P. 1979. La distinction. Paris: Minuit.
go back to reference Bourdieu, P. 1980. Le sens pratique. Paris: Minuit. Bourdieu, P. 1980. Le sens pratique. Paris: Minuit.
go back to reference Bowlby, J. 1979/1973. Attachment and loss. Vol I & II. New York: Basic Books. Bowlby, J. 1979/1973. Attachment and loss. Vol I & II. New York: Basic Books.
go back to reference Brooks, G. & Richardson F. 1980. Emotional skills training: A treatment program for duodenal ulcer. Behaviour Therapy 11:198-207. Brooks, G. & Richardson F. 1980. Emotional skills training: A treatment program for duodenal ulcer. Behaviour Therapy 11:198-207.
go back to reference Châtelet, N. 1977. Le corps à corps culinaire. Paris: Seuil. Châtelet, N. 1977. Le corps à corps culinaire. Paris: Seuil.
go back to reference Cottraux, J. 1981. Psychosomatique et médecine comportementale. Paris: Masson. Cottraux, J. 1981. Psychosomatique et médecine comportementale. Paris: Masson.
go back to reference Corin, E. 1982. Regards anthropologiques sur la vieillesse. Anthropologie et Société 6 (3):63-90. Corin, E. 1982. Regards anthropologiques sur la vieillesse. Anthropologie et Société 6 (3):63-90.
go back to reference Corin, E. 1984. Définisseurs culturels et repères individuels. Le rapport au corps chez les personnes âgées. International Journal of psychology 19 (3-4). Corin, E. 1984. Définisseurs culturels et repères individuels. Le rapport au corps chez les personnes âgées. International Journal of psychology 19 (3-4).
go back to reference Crean, G.P. (e.a.) 1982. ‘Ulcer-like Dyspepsia’. In: A Walan (ed.): 9-15. Crean, G.P. (e.a.) 1982. ‘Ulcer-like Dyspepsia’. In: A Walan (ed.): 9-15.
go back to reference Degryse, J. (red.) 1984. Maagklachten opnieuw bekeken. Leuven-Amersfoort: Acco. Degryse, J. (red.) 1984. Maagklachten opnieuw bekeken. Leuven-Amersfoort: Acco.
go back to reference De Tollenaere, M. 1975. Naar de oorsprong van de taal. Tijdschrift voor Filosofie 37:187-208. De Tollenaere, M. 1975. Naar de oorsprong van de taal. Tijdschrift voor Filosofie 37:187-208.
go back to reference Devisch, R. 1983a. Space-time and Bodiliness: A Semantic-praxiological Approach. In: R. Pinxten (ed.), New Perspectives in Belgian Anthropology. Göttingen: Herodot. Devisch, R. 1983a. Space-time and Bodiliness: A Semantic-praxiological Approach. In: R. Pinxten (ed.), New Perspectives in Belgian Anthropology. Göttingen: Herodot.
go back to reference Devisch, R. 1983b. Se recréer femme; Manipulation sémantique d’une situation d’infécondité chez les Yaka de Zaïre. St. Augustin-Bonn: Anthropos (Haus Völker und Kulturen). Devisch, R. 1983b. Se recréer femme; Manipulation sémantique d’une situation d’infécondité chez les Yaka de Zaïre. St. Augustin-Bonn: Anthropos (Haus Völker und Kulturen).
go back to reference Devisch, R. 1983c. Het sexuele verlangen en de intimiteit van de eigen ruimte. In: M. Luyens, P. Nijs & A. Vansteenwegen (red.). Het sexuele begeren. Leuven-Amersfoort: Acco (Leuvense Cahiers voor Seksuologie). Devisch, R. 1983c. Het sexuele verlangen en de intimiteit van de eigen ruimte. In: M. Luyens, P. Nijs & A. Vansteenwegen (red.). Het sexuele begeren. Leuven-Amersfoort: Acco (Leuvense Cahiers voor Seksuologie).
go back to reference Devisch, R. 1984. Symbol and Psycho-somatic Symptom in Bodily Space-time: The Case of the Yaka of Zaïre. The International Journal of Psychology 19 (3-4). Special Multi-Discipllnary Issue on Symbol and Symptom. R. Devisch & A. Gailly, eds. Devisch, R. 1984. Symbol and Psycho-somatic Symptom in Bodily Space-time: The Case of the Yaka of Zaïre. The International Journal of Psychology 19 (3-4). Special Multi-Discipllnary Issue on Symbol and Symptom. R. Devisch & A. Gailly, eds.
go back to reference Devisch, R. (ter perse) La complicité entre le socio-culturel et le corps total chez les Yaka du Zaïre. In: E. Jeddi (ed.), Psychose, famille et culture: Actes du deuxième symposium Ibn Sina-Collomb. Paris: L’Harmattan. Devisch, R. (ter perse) La complicité entre le socio-culturel et le corps total chez les Yaka du Zaïre. In: E. Jeddi (ed.), Psychose, famille et culture: Actes du deuxième symposium Ibn Sina-Collomb. Paris: L’Harmattan.
go back to reference Devisch, R. (ter perse) Polluting and Self-healing among the North Yaka of Zaïre: Symbolic and Ideological Dimensions. (Referaat gebracht op het Symposium van de British Medical Anthropology Society: Women as Polluters Women as Healers. Deze referaten worden gepubliceerd in Social Science and Medicine 18, 1984, Special issue, Vieda Skultans (ed.). Devisch, R. (ter perse) Polluting and Self-healing among the North Yaka of Zaïre: Symbolic and Ideological Dimensions. (Referaat gebracht op het Symposium van de British Medical Anthropology Society: Women as Polluters Women as Healers. Deze referaten worden gepubliceerd in Social Science and Medicine 18, 1984, Special issue, Vieda Skultans (ed.).
go back to reference Devisch, R. & Vervaeck, B. (ms.) Life at the Borders: Jeddi’s Approach to Psychiatric Disorders. Devisch, R. & Vervaeck, B. (ms.) Life at the Borders: Jeddi’s Approach to Psychiatric Disorders.
go back to reference Douglas, M. 1979. Les structures du culinaire. Communications (Paris: Seuil) 31:145-167. Douglas, M. 1979. Les structures du culinaire. Communications (Paris: Seuil) 31:145-167.
go back to reference Douglas, M. 1978. Cultural Bias. London: Anthropological Institute. Douglas, M. 1978. Cultural Bias. London: Anthropological Institute.
go back to reference Dreyer, C.A. & Dreyer, A.S. 1973. Family Dinner Time as a Unique Behavior Habitat. Family Process 12 (3):291-302. Dreyer, C.A. & Dreyer, A.S. 1973. Family Dinner Time as a Unique Behavior Habitat. Family Process 12 (3):291-302.
go back to reference Engel, G.L. 1975. Psychological Aspects of Gastrointestinal Disorders. In: M.F. Reiser (ed.) American handbook of Psychiatry. New York: Basic Books, pp. 653-692. Engel, G.L. 1975. Psychological Aspects of Gastrointestinal Disorders. In: M.F. Reiser (ed.) American handbook of Psychiatry. New York: Basic Books, pp. 653-692.
go back to reference Engel, G.L. & Schmale, A.J. 1967. Psychoanalytic Theory of Somatic Disorder: Conversion, Specificity and the Disease Onset Situation. Journal of the American Psychoanalytic Association 15:344-360. Engel, G.L. & Schmale, A.J. 1967. Psychoanalytic Theory of Somatic Disorder: Conversion, Specificity and the Disease Onset Situation. Journal of the American Psychoanalytic Association 15:344-360.
go back to reference Fédida, P. 1977-78. La question de la théorie somatique dans la psychanalyse. Psychanalyse à l’Université, 2:621-647. Fenichel, O. 1946. The psychoanalytic Theory of Neurosis. London: Routledge & Kegan. Fédida, P. 1977-78. La question de la théorie somatique dans la psychanalyse. Psychanalyse à l’Université, 2:621-647. Fenichel, O. 1946. The psychoanalytic Theory of Neurosis. London: Routledge & Kegan.
go back to reference Ferrant, L. & Leman, J. 1983. ‘Dotto’, mi fa mali lu stomacu’: Een subject-georiënteerde antropologische benadering van maagklachten bij Siciliaanse patiënten in een Brusselse huisartspraktijk. Antropologische Verkenningen 2 (3). Ferrant, L. & Leman, J. 1983. ‘Dotto’, mi fa mali lu stomacu’: Een subject-georiënteerde antropologische benadering van maagklachten bij Siciliaanse patiënten in een Brusselse huisartspraktijk. Antropologische Verkenningen 2 (3).
go back to reference Fordtran, J.S. 1973. The Psychosomatic Theory of Peptic Ulcer. In: M.H. Sleisinger & J.S. Fordtran (eds.) Gastrointestinal Disease. Philadelphia: Saunders. Fordtran, J.S. 1973. The Psychosomatic Theory of Peptic Ulcer. In: M.H. Sleisinger & J.S. Fordtran (eds.) Gastrointestinal Disease. Philadelphia: Saunders.
go back to reference Freud, S. 1905. Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie. In: Gesammelte Werke V. Freud, S. 1905. Drei Abhandlungen zur Sexualtheorie. In: Gesammelte Werke V.
go back to reference Freud, S. 1920. Jenseits des Lustprinzips. In: Gesammelte Werke XIII. Freud, S. 1920. Jenseits des Lustprinzips. In: Gesammelte Werke XIII.
go back to reference Gailly, A. 1983. Zonder eer en ‘zonder uitweg’. Een medisch-antropologische benadering. Antropologische Verkenningen 2 (3). Gailly, A. 1983. Zonder eer en ‘zonder uitweg’. Een medisch-antropologische benadering. Antropologische Verkenningen 2 (3).
go back to reference Gailly, A. & Devisch, R. (ter perse) L’espace et le corps dans la dépression en milieu d’émigrés turcs: Une approche anthropolo- gique. In: Actes du Symposium régional ‘Etats dépressifs, anxieux et délirants’ organisé par l’Association mondiale de Psychiatrie et la Société Marocaine de Psychiatrie, Marrakech 1982. Gailly, A. & Devisch, R. (ter perse) L’espace et le corps dans la dépression en milieu d’émigrés turcs: Une approche anthropolo- gique. In: Actes du Symposium régional ‘Etats dépressifs, anxieux et délirants’ organisé par l’Association mondiale de Psychiatrie et la Société Marocaine de Psychiatrie, Marrakech 1982.
go back to reference Gailly, A., Devisch, R. & Corveleyn, J. (ter perse) ‘Etre’ aux limites de sa condition: Analyses psychodynamique et sémantique d’un cas de psychose hystérique en milieu turc. In: E. Jeddi (ed.), Psychose, famille et culture. Paris: L’Harmattan. Gailly, A., Devisch, R. & Corveleyn, J. (ter perse) ‘Etre’ aux limites de sa condition: Analyses psychodynamique et sémantique d’un cas de psychose hystérique en milieu turc. In: E. Jeddi (ed.), Psychose, famille et culture. Paris: L’Harmattan.
go back to reference Giard, L. 1980. Faire-la-cuisine. In: L. Giard & P. Mayol (eds.), 149-231. Giard, L. 1980. Faire-la-cuisine. In: L. Giard & P. Mayol (eds.), 149-231.
go back to reference Giard, L. & Mayol, P. (ed.) 1980. L’invention du quotidien, II: Habiter, cuisiner. Paris: Union génerale d’Editions, 10/18. Goody, J. 1982. Cooking and class: A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press. Giard, L. & Mayol, P. (ed.) 1980. L’invention du quotidien, II: Habiter, cuisiner. Paris: Union génerale d’Editions, 10/18. Goody, J. 1982. Cooking and class: A Study in Comparative Sociology. Cambridge: Cambridge University Press.
go back to reference Groddeck, G. 1971. Du ventre humain et de son âme, Présentation par R. Lewinter. Nouvelle Revue de Psychanalyse 3:211-247. Groddeck, G. 1971. Du ventre humain et de son âme, Présentation par R. Lewinter. Nouvelle Revue de Psychanalyse 3:211-247.
go back to reference Harlow, H.F. & Suomi S.J. 1970. Nature of love – simplified. American Psychologist 25:161-168. Harlow, H.F. & Suomi S.J. 1970. Nature of love – simplified. American Psychologist 25:161-168.
go back to reference Haynal, A. & Pasini, W. 1978. Médecine psychosomatique. Paris: Masson. Haynal, A. & Pasini, W. 1978. Médecine psychosomatique. Paris: Masson.
go back to reference Heyrman. 1984. Wat doen huisartsen bij een patiënt met epigastrische klachten? In: J. Degryse (red.). Heyrman. 1984. Wat doen huisartsen bij een patiënt met epigastrische klachten? In: J. Degryse (red.).
go back to reference Hoppàl, M. 1983. From Structuralism to Ethnosemiotics. In: J. Oosten & A. de Ruijter (eds.). The Future of Structuralism. Göttingen: Herodot: 75-94. Hoppàl, M. 1983. From Structuralism to Ethnosemiotics. In: J. Oosten & A. de Ruijter (eds.). The Future of Structuralism. Göttingen: Herodot: 75-94.
go back to reference Huyghe, B. 1984. Structuration métaphorique du corps et identité dans l’anorexie mentale. International Journal of Psychology 19 (3-4). Huyghe, B. 1984. Structuration métaphorique du corps et identité dans l’anorexie mentale. International Journal of Psychology 19 (3-4).
go back to reference Huyghe B. (ter perse) L’anorexie mentale est-elle le moroir d’une culture?; Etude des niveaux de symbolisation dans une psychosomatose. (Lezing op het XIth ICAES, Québec 1983). Social Science and Medicine 18, 1984, Special issue, G. Bibeau & E. Corin, (eds.). Huyghe B. (ter perse) L’anorexie mentale est-elle le moroir d’une culture?; Etude des niveaux de symbolisation dans une psychosomatose. (Lezing op het XIth ICAES, Québec 1983). Social Science and Medicine 18, 1984, Special issue, G. Bibeau & E. Corin, (eds.).
go back to reference Jeddi, E. 1977. Ontogenèse du confort thermique et hypothèse théorique sur la place dans le développement affectif. In: J. Durand & J. Raynaud (eds.). Thermal comfort-confort thermique. INSERM 75 (déc.):101-144. Jeddi, E. 1977. Ontogenèse du confort thermique et hypothèse théorique sur la place dans le développement affectif. In: J. Durand & J. Raynaud (eds.). Thermal comfort-confort thermique. INSERM 75 (déc.):101-144.
go back to reference Jeddi, E. 1982. Corps et cultures. In: E. Jeddi (ed.). Le corps en psychiatrie. Paris: Masson, 23-49. Jeddi, E. 1982. Corps et cultures. In: E. Jeddi (ed.). Le corps en psychiatrie. Paris: Masson, 23-49.
go back to reference Klein, M. 1967 (1930). L’importance de la formation du symbole dans le développement du moi. In: Id., Essais de psychanalyse. Paris: Payot. Klein, M. 1967 (1930). L’importance de la formation du symbole dans le développement du moi. In: Id., Essais de psychanalyse. Paris: Payot.
go back to reference Krag, E. 1982. Non-ulcer dyspepsia. Introduction: Epidemiological data. In: A. Walan (ed.): 6-8. Krag, E. 1982. Non-ulcer dyspepsia. Introduction: Epidemiological data. In: A. Walan (ed.): 6-8.
go back to reference Lévi-Strauss, Cl. 1965. Le triangle culinaire. L’Arc (Aix-en-Provence) 26:19-29. Lévi-Strauss, Cl. 1965. Le triangle culinaire. L’Arc (Aix-en-Provence) 26:19-29.
go back to reference Lévi-Strauss, Cl. 1968. L’origine des manières de table. Paris: Plon. Lévi-Strauss, Cl. 1968. L’origine des manières de table. Paris: Plon.
go back to reference Maes, R. & Devisch R. 1984. ‘Dokter, zou er iets met mijn maag zijn?’: Een exegese van de klachten en de lichaamsexpressie van een chronische maaglijder. In: J. Degryse (red.). Maes, R. & Devisch R. 1984. ‘Dokter, zou er iets met mijn maag zijn?’: Een exegese van de klachten en de lichaamsexpressie van een chronische maaglijder. In: J. Degryse (red.).
go back to reference Mayol, P. 1980. Habiter. In: L. Giard & P. Mayol (eds.): 13-146. Mayol, P. 1980. Habiter. In: L. Giard & P. Mayol (eds.): 13-146.
go back to reference Minaire, Y. & Lambert R. 1976. Physiologie humaine: La digestion. Vileurbanne: Simep. Minaire, Y. & Lambert R. 1976. Physiologie humaine: La digestion. Vileurbanne: Simep.
go back to reference Mirsky, I.A. 1958. Physiologic, Psychologic and Social Determinants in the Etiology of Duodenal Ulcer. American Journal of Digestive Diseases 3:285-293. Mirsky, I.A. 1958. Physiologic, Psychologic and Social Determinants in the Etiology of Duodenal Ulcer. American Journal of Digestive Diseases 3:285-293.
go back to reference Oosterhuis, W.W. 1982. Nekpijn, buikpijn, rugpijn; Positieve aanwijzingen uit negatieve bevindingen. Utrecht: Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge. Oosterhuis, W.W. 1982. Nekpijn, buikpijn, rugpijn; Positieve aanwijzingen uit negatieve bevindingen. Utrecht: Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge.
go back to reference Perls, F., Hefferline, R.F. & Goodman, R.F. 1951. Gestalttherapy. New York. Perls, F., Hefferline, R.F. & Goodman, R.F. 1951. Gestalttherapy. New York.
go back to reference Sahlins, M. 1976. Culture and Practical Reason. Chicago: The University of Chicago Press. Sahlins, M. 1976. Culture and Practical Reason. Chicago: The University of Chicago Press.
go back to reference Spitz, R. 1954. Genèse des premières relations objectales. Revue Française de Psychanalyse 18:453-459. Truelove, S.C. & Reynell, P.C. 1972 (1963). Diseases of the Digestive System. Oxford: Blackwell. Spitz, R. 1954. Genèse des premières relations objectales. Revue Française de Psychanalyse 18:453-459. Truelove, S.C. & Reynell, P.C. 1972 (1963). Diseases of the Digestive System. Oxford: Blackwell.
go back to reference Van de Weg, Z. & Collet, J.T. 1981. Bovenbuikklachten. Utrecht: Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge. Van de Weg, Z. & Collet, J.T. 1981. Bovenbuikklachten. Utrecht: Wetenschappelijke Uitgeverij Bunge.
go back to reference Van Moer, E. 1983. Van Pathogenese tot therapie: Recente aanwinsten in de medicinale behandeling op grond van nieuwe inzichten in de ulcusgenese. Universitaire Instelling Antwerpen. Teksten van Symposium ‘Nieuwe inzichten in pathogenese en behandeling van het ulcuspepticum’. Van Moer, E. 1983. Van Pathogenese tot therapie: Recente aanwinsten in de medicinale behandeling op grond van nieuwe inzichten in de ulcusgenese. Universitaire Instelling Antwerpen. Teksten van Symposium ‘Nieuwe inzichten in pathogenese en behandeling van het ulcuspepticum’.
go back to reference Verdier, Y. 1979. Façons de dire, façons de faire; La leveuse, la couturière, la cusinière. Paris: Gallimard. Verdier, Y. 1979. Façons de dire, façons de faire; La leveuse, la couturière, la cusinière. Paris: Gallimard.
go back to reference Vervaeck, B. (ter perse) De ruimte als mo(nu)ment: Wereldopbouw in Steran Hertmans’ Ruimte. Tijdschrift van de VUB. Walan, A. (ed.) 1982. Nonulcer dyspepsia. Stockholm: Smith & Kline. Vervaeck, B. (ter perse) De ruimte als mo(nu)ment: Wereldopbouw in Steran Hertmans’ Ruimte. Tijdschrift van de VUB. Walan, A. (ed.) 1982. Nonulcer dyspepsia. Stockholm: Smith & Kline.
go back to reference Walker, B.B. & Sandman, C.A. 1981. Disregulation of the Gastrointestinal System. In: S.N. Haynes & L. Gannon (eds.), Psychosomatic disorders: A psychophysiological approach to etiology and treatment. Praeger. Walker, B.B. & Sandman, C.A. 1981. Disregulation of the Gastrointestinal System. In: S.N. Haynes & L. Gannon (eds.), Psychosomatic disorders: A psychophysiological approach to etiology and treatment. Praeger.
go back to reference Wolf, St. e.a. 1979. The role of stress in peptic ulcer disease. Journal of Human Stress 5 (June): 27-37. Wolf, St. e.a. 1979. The role of stress in peptic ulcer disease. Journal of Human Stress 5 (June): 27-37.
go back to reference Yates, F.E., Donald, J.M. & Maran, J.W. 1974. The adrenal cortex. In: V.B. Mountcastle (ed.). Medical physiology II, pp. 1696-1740. Yates, F.E., Donald, J.M. & Maran, J.W. 1974. The adrenal cortex. In: V.B. Mountcastle (ed.). Medical physiology II, pp. 1696-1740.
go back to reference Bron: Antropologische verkenningen, 2 (1983)(3):139-176 Bron: Antropologische verkenningen, 2 (1983)(3):139-176
go back to reference Boeck, F. de, ‘Medicijn, metafoor en metonymia, enkele kanttekeningen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 1, p. 20-24, 1990. Boeck, F. de, ‘Medicijn, metafoor en metonymia, enkele kanttekeningen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 1, p. 20-24, 1990.
go back to reference Burgers, J., ‘De postindustriële stad. Economische herstructurering en lokale gevolgen’, Facta, sociaal-wetenschappelijk magazine, jaargang 1, nummer 4, p. 25-31, 1993. Burgers, J., ‘De postindustriële stad. Economische herstructurering en lokale gevolgen’, Facta, sociaal-wetenschappelijk magazine, jaargang 1, nummer 4, p. 25-31, 1993.
go back to reference Devisch, R. en Boeck, F. de, ‘Arts en patiënt. Naar een holografische relatie’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 1, p. 34-48, 1989. Devisch, R. en Boeck, F. de, ‘Arts en patiënt. Naar een holografische relatie’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 1, p. 34-48, 1989.
go back to reference Devisch, R., ‘De therapeut bij de Yaka van Zaïre, metaforen van identificatie en heling’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 2, p. 174-194, 1990. Devisch, R., ‘De therapeut bij de Yaka van Zaïre, metaforen van identificatie en heling’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 2, p. 174-194, 1990.
go back to reference Dongen, E. van, ‘Werkelijkheid in waanzin. Sociale aspecten in het spreken van psychotische patiënten’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 3, nummer 1, p. 67-84, 1991. Dongen, E. van, ‘Werkelijkheid in waanzin. Sociale aspecten in het spreken van psychotische patiënten’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 3, nummer 1, p. 67-84, 1991.
go back to reference Geest, S. van der, ‘Medicijn, metafoor en metonymia’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 1, p. 3-19, 1990. Geest, S. van der, ‘Medicijn, metafoor en metonymia’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 1, p. 3-19, 1990.
go back to reference Jong, J. de, ‘De “folie à deux” tussen antropologen en psychiaters. Enkele punten van overeenkomst in het zieleleven van psychiaters en antropologen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 3, nummer 1, p. 122-127, 1991. Jong, J. de, ‘De “folie à deux” tussen antropologen en psychiaters. Enkele punten van overeenkomst in het zieleleven van psychiaters en antropologen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 3, nummer 1, p. 122-127, 1991.
go back to reference Nas, P., De stad in de derde wereld, Muiderberg, 1990. Nas, P., De stad in de derde wereld, Muiderberg, 1990.
go back to reference Richters, A., ‘Moderniseringsprocessen en de gezondheid van vrouwen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 2, p. 144-166, 1989. Richters, A., ‘Moderniseringsprocessen en de gezondheid van vrouwen’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 2, p. 144-166, 1989.
go back to reference Roelofs, G., ‘Woorden van kennis. Gebedsgenezing bij charismatische katholieken’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 2, p. 195-209, 1990. Roelofs, G., ‘Woorden van kennis. Gebedsgenezing bij charismatische katholieken’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 2, nummer 2, p. 195-209, 1990.
go back to reference Verrept, H., ‘Huisartsgeneeskunde en medische antroplogie’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 2, p. 207-213, 1989. Verrept, H., ‘Huisartsgeneeskunde en medische antroplogie’, Medische antropologie. Tijdschrift over Gezondheid en Cultuur, jaargang 1, nummer 2, p. 207-213, 1989.
Metagegevens
Titel
De vertaling van theoretische, antropologische inzichten naar de verpleegkundige beroepsuitoefening
Auteur
Sjef de Vries
Copyright
1998
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0676-3_4