Skip to main content
Top

1998 | Boek

Culturele antropologie

Auteur: Moniel  Verhoeven

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In dit boek wordt een algemene inleiding in de antropologie gegeven, waarna een vertaling plaatsvindt naar de praktijk van de gezondheidszorg en meer in het bijzonder van de verpleegkundige beroepsuitoefening. Het boek is rijk geïllustreerd en bevat vier hoofdstukken. In hoofdstuk 1 'De mens als cultuurdrager' wordt ondermeer aandacht besteed aan cultuur, civilisatie en beschaafd gedrag; boerensamenleving en industrie en aan werkterreinen binnen de culturele antropologie. Hoofdstuk 2 'Culturele antropologie en verpleegkunde' gaat over het antropologische veldwerk en methodisch verplegen; over ziekte, ziektegedrag en ziektebeleving en over culturele identiteit en verpleegkundig handelen. Hoofdstuk 3 'De praktijk van de gezondheidszorg' behandelt een aantal antropologische thema's. In hoofdstuk 4 'De vertaling van theoretische, antropologische inzichten naar de verpleegkundige beroepsuitoefening' besteedt de auteur aandacht aan de cultuur als denkproces en aan de systeemtheoretische benadering van klachten

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. De mens als cultuurdrager
Samenvatting
In dit boek staat de verhouding van het vak culturele antropologie tot verpleegkundige zorgverlening centraal. Het uitgangspunt hierbij is dat de mens waar ook ter wereld een cultuurdrager is. Iedereen wordt binnen een bestaande cultuur geboren en moet leren zich daarbinnen te ontwikkelen. Dit is een dynamisch proces, omdat mensen niet automatisch een cultuur overnemen. Men kan zich op verschillende manieren tot een cultuur verhouden: zo kan men bijvoorbeeld kritiek hebben op conventies, regels voor gedrag of symbolische handelingen of ze juist als zinvol ervaren.
Sjef de Vries
2. Culturele antropologie en verpleegkunde
Samenvatting
In dit hoofdstuk staat de relatie tussen culturele antropologie en verpleegkunde centraal en zal de verhouding tussen deze twee disciplines vanuit een aantal facetten worden belicht. Allereerst worden niet alleen de gelijkenissen maar ook de verschillen op het gebied van object van studie, de doelstellingen en de methodiekvorming op een rij gezet. Het directe menselijke contact, de interpersoonlijke relaties en de wijze van verslaggeving komen hierbij aan de orde.
Sjef de Vries
3. De praktijk van de gezondheidszorg
Samenvatting
De thema’s die hieronder beschreven worden, zijn in de hoofdstukken 1 en 2 aan de orde geweest. Het is de bedoeling om aan de hand van de onderstaande opdrachten dieper op de verschillende thema’s in te gaan. Er kunnen verschillende werkwijzen toegepast worden:
Sjef de Vries
4. De vertaling van theoretische, antropologische inzichten naar de verpleegkundige beroepsuitoefening
Samenvatting
In dit hoofdstuk komt een aantal theoretische perspectieven aan bod die kunnen dienen als uitgangspunt om over de verhouding tussen ziekte, ziektegedrag en ziektebeleving te kunnen denken.
Sjef de Vries
Nawerk
Meer informatie
Titel
Culturele antropologie
Auteur
Moniel Verhoeven
Copyright
1998
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-0676-3
Print ISBN
978-90-313-1331-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0676-3