Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 4/2008

01-08-2008 | Redactioneel

De novogeront, Cicero, en het nieuwe en beter ouder worden

Auteur: A. Marcoen

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie | Uitgave 4/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dick Sipsma, emeritus hoogleraar klinische geriatrie, heeft ze gespot,1 de ouderen die dank zij een heel stel engelbewaarders, zoals Nick Jaspers de beschermende persoonlijke en omgevingsfactoren noemde,2 zo vitaal leven dat ze bezwaarlijk nog gewoon ouderen of senioren kunnen genoemd worden. Het zijn novogeronten, en de meest strijdbare onder hen zijn provogeronten. De minder fortuinlijke ouderen die altijd al kwetsbaar (fragiel) zijn geweest of het met de jaren geworden zijn noemt Sipsma fragigeronten. De toekomst is aan de eersten. Zij zullen met velen zijn en de sterke ruggengraat vormen van een novogerontische samenleving waar de dadendrang en ontdekkingsdrift van de burgers in de eerste levenshelft harmonieus zal samengaan met de bezonnenheid en de wijsheid van de generaties in de tweede levenshelft. Wanneer dat het geval zal zijn? Het is moeilijk te voorspellen, maar over veertig à vijftig jaar moet een en ander toch al goed zichtbaar zijn.
Literatuur
1.
go back to reference Sipsma D. Van oude mensen, de dingen die gaan komen. Amsterdam: Cossee, 2008. Sipsma D. Van oude mensen, de dingen die gaan komen. Amsterdam: Cossee, 2008.
2.
go back to reference Jaspers NMV. Krakende wagens. Medische Contact 2007; 62: 341-343. Jaspers NMV. Krakende wagens. Medische Contact 2007; 62: 341-343.
3.
go back to reference Cicero. De kunst van het oud worden. Vertaald en toegelicht door Vincent Hunink. Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008. Cicero. De kunst van het oud worden. Vertaald en toegelicht door Vincent Hunink. Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2008.
4.
go back to reference Baars J. Het nieuwe ouder worden. Paradoxen en perspectieven van leven in de tijd. Amsterdam: Humanistic University Press, 2006. Baars J. Het nieuwe ouder worden. Paradoxen en perspectieven van leven in de tijd. Amsterdam: Humanistic University Press, 2006.
5.
go back to reference Riley MW, Kahn RL, Foner A, red. Age and structural lag. Society’s failure to provide meaningful opportunities in work, family and leisure. New York: Wiley, 1994. Riley MW, Kahn RL, Foner A, red. Age and structural lag. Society’s failure to provide meaningful opportunities in work, family and leisure. New York: Wiley, 1994.
7.
go back to reference de Lange F. De armoede van het zwitserlevengevoel: Pleidooi voor beter ouder worden. Zoetermeer: Meinema, 2008. de Lange F. De armoede van het zwitserlevengevoel: Pleidooi voor beter ouder worden. Zoetermeer: Meinema, 2008.
8.
go back to reference de Lange F. De mythe van het voltooide leven: Over de oude dag van morgen. Zoetermeer: Meinema, 2008. de Lange F. De mythe van het voltooide leven: Over de oude dag van morgen. Zoetermeer: Meinema, 2008.
Metagegevens
Titel
De novogeront, Cicero, en het nieuwe en beter ouder worden
Auteur
A. Marcoen
Publicatiedatum
01-08-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie / Uitgave 4/2008
Print ISSN: 0167-9228
Elektronisch ISSN: 1875-6832
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078141

Andere artikelen Uitgave 4/2008

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 4/2008 Naar de uitgave

Recente onderzoeksliteratuur

Recente onderzoeksliteratuur

Boekbespreking

Boekbespreking

Signalementen

Signalementen

Congresagenda

Congresagenda

Brieven

Brieven