Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 10/2010

01-12-2010

De huisarts brengt de bal aan het rollen*

De BeweegKuur: lokale netwerken ter preventie van overgewicht, obesitas en diabetes

Auteurs: Mevr. E. van Ballegooie, mevr. M. Aalbers, D. Schaars, mevr. L. Butselaar, M. Barten, mevr. J. Kronenburg, M. Jacobs

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 10/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Overgewicht en obesitas zijn chronische aandoeningen die veel begeleiding en zorg kosten. De huisarts is de enige zorgprofessional die de hele setting in beeld heeft: hij ziet vaak de opeenvolgende generaties van een gezin. En juist de huisarts kan, als middelpunt van het lokale multidisciplinaire netwerk, een begin maken met de preventie. De huisarts hoeft niet de hele begeleiding van obese patiënten op zich te nemen, maar kan wel de bal aan het rollen brengen. Investeren in preventie voorkomt symptoombestrijding later. Bewegen en gezonde voeding zijn belangrijke preventieve maatregelen. De BeweegKuur is een uitstekende manier gebleken om patiënten aan te zetten tot een actievere leefstijl. Voor de aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen is een speciale aanpak noodzakelijk.
Literatuur
1.
go back to reference Gecombineerde leefstijlinterventie [rapport]. Diemen: College voor zorgverzekeringen, 2010. Gecombineerde leefstijlinterventie [rapport]. Diemen: College voor zorgverzekeringen, 2010.
2.
go back to reference Bemelmans WJE. Kosteneffectiviteit beweeg- en dieetadvisering bij mensen met (hoog risico op) type-2-diabetes: Literatuuronderzoek en modelsimulaties rondom de BeweegKuur. Bilthoven: RIVM, 2008. Bemelmans WJE. Kosteneffectiviteit beweeg- en dieetadvisering bij mensen met (hoog risico op) type-2-diabetes: Literatuuronderzoek en modelsimulaties rondom de BeweegKuur. Bilthoven: RIVM, 2008.
3.
go back to reference CBO-richtlijn Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2008. CBO-richtlijn Diagnostiek en behandeling van obesitas bij volwassenen en kinderen. Utrecht: Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO, 2008.
4.
go back to reference Helmink JHM, et al. Een jaar BeweegKuur, en dan? Een onderzoek naar de bevorderende en belemmerende contextuele factoren. Maastricht: Universiteit Maastricht. 2010. Helmink JHM, et al. Een jaar BeweegKuur, en dan? Een onderzoek naar de bevorderende en belemmerende contextuele factoren. Maastricht: Universiteit Maastricht. 2010.
Metagegevens
Titel
De huisarts brengt de bal aan het rollen*
De BeweegKuur: lokale netwerken ter preventie van overgewicht, obesitas en diabetes
Auteurs
Mevr. E. van Ballegooie
mevr. M. Aalbers
D. Schaars
mevr. L. Butselaar
M. Barten
mevr. J. Kronenburg
M. Jacobs
Publicatiedatum
01-12-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 10/2010
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-010-0128-7

Andere artikelen Uitgave 10/2010

Bijblijven 10/2010 Naar de uitgave