Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-02-2019 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 1/2019

Podosophia 1/2019

De hardloopblessure: schoenen aan of juist niet?

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 1/2019
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

De laatste acht jaar is er in de wetenschap en daarbuiten een interessante (en soms heftige) discussie ontstaan over de vraag wat beter is: geschoeid hardlopen of blootsvoets (barefoot running). Uit de literatuur blijkt dat het geen verschil maakt voor het aantal blessures, maar dat juist het type voetlanding (op de hiel of op de voorvoet) veel meer effect heeft op de krachten tijdens het neerkomen dan het al dan niet dragen van schoenen. Ook blijkt dat bij het overgaan van geschoeid naar blootsvoets hardlopen, of naar hardlopen op minimalistisch schoeisel, meer dan de helft van de renners een hiellanding blijft gebruiken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2019

Podosophia 1/2019 Naar de uitgave