Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Neuropraxis 5/2000

01-10-2000 | Basaal

De biologische basis van de smaak waarneming

Auteur: Jan Kroeze

Gepubliceerd in: Neuropraxis | Uitgave 5/2000

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Er zijn drie soorten smaakpapillen, de fungiforme papillen op het voorste tweederde deel van de tong, de foliate papillen die als kloven in de zijranden van de tong liggen en de circumvallate papillen die in een V-vorm achter op de tong te zien zijn. De smaakpapillen bevatten de zogenaamde smaakbekers (taste buds). De smaakbekers zijn de eigenlijke smaakorgaantjes (figuur 1). Ze bestaan uit groepjes van ongeveer 50 cellen, die als partjes van een mandarijn tegen elkaar aan liggen. Een deel bestaat uit steuncellen die geen actieve rol in de smaakwaarneming vervullen. Smaakreceptorcellen zijn gespecialiseerde epitheelcellen met een vervangingstijd van gemiddeld twee weken. De naar de buitenwereld gerichte zijde van elke smaakcel heeft een grillig oppervlak, dat er microscopisch uitziet als een verzameling korte cilia. Boven elke smaakbeker ligt een opening waardoor smaakstoffen naar binnen kunnen komen. Het eigenlijke smaakproces begint met een wisselwerking tussen smaakstof moleculen en de smaakcellen.
De vier bekende smaakkwaliteiten bij de mens zijn zoet, zout, zuur en bitter. Minder bekend, en ten dele discutabel, is een vijfde smaakkwaliteit die umami (Japans voor‘lekker’) heet. Zoals suiker en keukenzout prototypisch zijn voor respectievelijk zoet en zout, zo is mononatrium-L-glutamaat de prototypische stimulus voor umami. De stof wordt vaak, vooral in de oosterse keuken, als smaakverbeteraar gebruikt.
Om te begrijpen hoe het smaaksysteem de intensiteit, de kwaliteit en de aangenaamheid van smaakstimuli bepaalt, moet men naar verschillende delen van het smaaksysteem kijken. Ik zal achtereenvolgens stilstaan bij het receptorsysteem, de afferente neuronen en de centrale representatie.
Literatuur
go back to reference Erickson, R.P. (1982)‘The across-fiber pattern theory: An organizing principle for molar neural function’ in: Neff, W.D. (red) Contributions to sensory neurophysiology, dl. 6(pp.79-110), New York: Academic Press Erickson, R.P. (1982)‘The across-fiber pattern theory: An organizing principle for molar neural function’ in: Neff, W.D. (red) Contributions to sensory neurophysiology, dl. 6(pp.79-110), New York: Academic Press
go back to reference Frank, M. (1973) An analysis of Hamster afferent taste nerve response functions. Journal of general physiology, 61, 588-618. Frank, M. (1973) An analysis of Hamster afferent taste nerve response functions. Journal of general physiology, 61, 588-618.
go back to reference Kroeze, J.H.A. (1990)‘The perception of complex taste stimuli’ in: McBride, R.L. & MacFie, H.J.H. (red.) Psychological basis of sensory evalution. London: Elsevier Applied Science, pp.41-68. Kroeze, J.H.A. (1990)‘The perception of complex taste stimuli’ in: McBride, R.L. & MacFie, H.J.H. (red.) Psychological basis of sensory evalution. London: Elsevier Applied Science, pp.41-68.
go back to reference Kroeze, J.H.A., Linschoten, M.R.I & Ossebaard, C.A. (1994)‘Central and peripheral effects of spatial summation and mixture suppression in taste’ in: Kurihara, K., Suzuki, N. & Ogawa, H. (red.) Olfactiion & Taste, XI, Tokio/Berlijn: Springer Verlag, pp. 293-296. Kroeze, J.H.A., Linschoten, M.R.I & Ossebaard, C.A. (1994)‘Central and peripheral effects of spatial summation and mixture suppression in taste’ in: Kurihara, K., Suzuki, N. & Ogawa, H. (red.) Olfactiion & Taste, XI, Tokio/Berlijn: Springer Verlag, pp. 293-296.
go back to reference Mclaughlin, S.K., McKinnon, P.J. & Margolskee, R.F. (1992) Gustducin is a taste-cell-specific G Protein closely related to the transducins. Nature, 357, 563-569. Mclaughlin, S.K., McKinnon, P.J. & Margolskee, R.F. (1992) Gustducin is a taste-cell-specific G Protein closely related to the transducins. Nature, 357, 563-569.
go back to reference Ogawa, H., Sato, M. & Yamashita, S. (1968) Multiple sensitivity of chorda tympani fibers of the rat and hamster to gustatory and thermal stimuli. Journal of Physiology (London), 199, 223-240. Ogawa, H., Sato, M. & Yamashita, S. (1968) Multiple sensitivity of chorda tympani fibers of the rat and hamster to gustatory and thermal stimuli. Journal of Physiology (London), 199, 223-240.
go back to reference Rolls, E. (1994)‘Neural processing related to feeding in primates’ in: Legg, C.R. & Booth, D.A. (red.) Appetite , neural and behavioural bases. Oxford: Oxford University Press, pp. 11-53. Rolls, E. (1994)‘Neural processing related to feeding in primates’ in: Legg, C.R. & Booth, D.A. (red.) Appetite , neural and behavioural bases. Oxford: Oxford University Press, pp. 11-53.
go back to reference Steiner, J.E. (1979)‘Oral and facial innate motor responses to gustatory and some olfactory stimuli’ in: Kroeze, J.H.A. (red.) Preference behaviour and chemoreception, London: IRL-press, pp.247-273. Steiner, J.E. (1979)‘Oral and facial innate motor responses to gustatory and some olfactory stimuli’ in: Kroeze, J.H.A. (red.) Preference behaviour and chemoreception, London: IRL-press, pp.247-273.
go back to reference Wong, G.T., Gannon, K.S. & Margolskee, R.F. (1996) Transduction of bitter and sweet taste by gustducin. Nature, 381, 796-780. Wong, G.T., Gannon, K.S. & Margolskee, R.F. (1996) Transduction of bitter and sweet taste by gustducin. Nature, 381, 796-780.
go back to reference Wong, G.T., Ruiz-Avila, L. & Margolskee, R.F. (1999) Directing gene expression to gustducin-positive taste receptor cells. Journal of neuroscience, 19, 5802-5809 Wong, G.T., Ruiz-Avila, L. & Margolskee, R.F. (1999) Directing gene expression to gustducin-positive taste receptor cells. Journal of neuroscience, 19, 5802-5809
Metagegevens
Titel
De biologische basis van de smaak waarneming
Auteur
Jan Kroeze
Publicatiedatum
01-10-2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Neuropraxis / Uitgave 5/2000
Print ISSN: 1387-5817
Elektronisch ISSN: 1876-5785
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078975

Andere artikelen Uitgave 5/2000

Neuropraxis 5/2000 Naar de uitgave