Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

CRA-procedure 4: Behandeldoel(en) en Probleemoplossen

Auteurs : H.G. Roozen, R.J. Meyers, J.E. Smith

Gepubliceerd in: Community Reinforcent Approch: Klinische procedures voor de behandeling van alcohol- en drukgsverslaving

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Problemen van allerlei aard, zoals conflicten op het werk, ruzies met gezin en familie, omgaan met vrije tijd, financiële zorgen, maar ook te laat komen op afspraken en obstakels in het doen van huiswerk komen veelvuldig voor bij personen met verslavingsproblemen. Ook bij het formuleren van behandeldoelen blijkt dat in veel gevallen er geen vervoer geregeld kan worden, of dat er geen belangrijke ander beschikbaar is, dat er onvoldoende financiële mogelijkheden zijn, er geen internetverbinding of geen oppas is, of dat de tijdstippen waarop een afspraak mogelijk is, samenvallen met andere bezigheden. Met deze procedure7 wordt de vaardigheid geoefend om problemen effectief aan te pakken, zodat de patiënt een betere probleemoplosser wordt. Deze procedure omvat het opzetten van een effectieve strategie, die strategie vervolgens toepassen (huiswerkopdracht) en ten slotte de resultaten evalueren (volgende sessie).
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Voetnoten
1
7 D‘Zurilla, T.J., & Goldfried, M.R. (1971). Problem solving and behavior modification. Journal of Abnormal Psychology78(1),107-26.
 
2
8 D’Zurilla, T.J., & Goldfried, M.R. (1971). Problem solving and behavior modification. Journal of Abnormal Psychology78(1), 107-26.
 
Metagegevens
Titel
CRA-procedure 4: Behandeldoel(en) en Probleemoplossen
Auteurs
H.G. Roozen
R.J. Meyers
J.E. Smith
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9756-3_5