Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | VOOR DE PRAKTIJK | Uitgave 8/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2010

Chronische ziekte en langdurig verzuim op de werkplek: Maak werk van interactie tussen alle partijen!

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2010
Auteurs:
Allard van der Beek, Han Anema, Inge Varekamp, Frank van Dijk
Belangrijke opmerkingen
* Dit artikel is een verkorte versie van een bijdrage aan het project ‘Sociaal-Medische Beoordeling van Arbeidsvermogen’.

Samenvatting

Mensen met een langdurige of chronische ziekte worden vaak belemmerd in hun werk. Zieke werknemers die op een positieve manier in gesprek zijn met hun omgeving hebben een kleinere kans op uitval uit het arbeidsproces. We werken twee voorbeelden uit van begeleiding wanneer werk in de knel komt: (1) empowerment, en (2) participatieve werkmethode.
Empowerment training bij een chronische ziekte is bedoeld voor werknemers die door hun ziekte in de problemen komen. De training is opgezet voor een groep van acht deelnemers en één trainer. Er zijn zeven groepsbijeenkomsten en drie individuele gesprekken. De werknemer ontwikkelt inzichten en vaardigheden om in gesprek te komen met de leidinggevende en gezamenlijk oplossingen te zoeken.
Zelfreflectie als voorbereiding op de acties is belangrijk; door dit leerproces wordt de werknemer ‘sterker’.
De participatieve werkmethode is een programma voor de al dan niet verzuimende werknemer en zijn of haar leidinggevende met begeleiding door een onpartijdige procesbegeleider die zorgt voor een gelijkwaardige inbreng van beide partijen. Hoofddoel is het signaleren van belemmeringen en het bedenken van passende oplossingen op basis van consensus. Tot slot wordt, in geval van ziekteverzuim, een plan van aanpak voor werkhervatting opgesteld. Trainingen gericht op empowerment en de participatieve werkmethode lijken op veel terreinen en in diverse settings toepasbaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2010 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

Who’s joining in?

HOOFDREDACTIONEEL

Wie doen er mee?

EDITORIAL

Work anxiety?

VERENIGINGSNIEUWS

NVVG