Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Klinische les | Uitgave 12/2014

Huisarts en wetenschap 12/2014

Chikungunya: uitbraak in de Caraïben

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 12/2014
Auteur:
Jan Gootjes
Belangrijke opmerkingen
Drs. L. Mungra Streekziekenhuis Nickerie. Annastraat 35, Nieuw-Nickerie, Suriname: J.R.M. Gootjes, basisarts SEH (per 1 september 2014 aios huisartsgeneeskunde) • Correspondentie: grootjesjan@hotmail.com • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Gootjes J. Chikungunya: uitbraak in de Caraïben. Huisarts Wet 2014;57(12):654-7.
Chikungunya is een virale aandoening die wordt verspreid door muggen van het geslacht Aedes. Na een recente uitbraak in de Caraïben verspreidt de aandoening zich snel. Het lijkt een kwestie van tijd dat ook Nederlandse reizigers uit dit gebied met koorts en polyartralgie bij de huisarts komen. Omdat chikungunya gevaarlijk kan zijn voor vooral kinderen, zwangeren en ouderen, is het belangrijk de ziekte tijdig te ontdekken. Daarom is het aan te raden, actief aanvullend onderzoek te verrichten naar dengue en chikungunya wanneer een patiënt zich presenteert met gewrichtsklachten en koorts na recent bezoek aan de Caraïben. Het Nederlandse klimaat is ongunstig voor Aedes-muggen, dus autochtone transmissie lijkt in ons land vooralsnog onwaarschijnlijk. Vector control is niet noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2014

Huisarts en wetenschap 12/2014 Naar de uitgave