Dit hoofdstuk gaat over het spierweefsel - specifieker skeletspiervezels en spierbindweefsel. De anatomie, aanhechtingen en belasting van de spierpezen worden verklaard en verduidelijkt met beeldmateriaal.
Spierweefsel is een onmisbare schakel bij de myofasciale krachtoverdracht en spiercontractie. Hoe dat precies in zijn werking gaat, wordt tot in detail uitgelegd, waarbij ook wordt ingegaan op de rol van het endomysium, perimysium en epimysium. Hoe elasticiteit werkt bij bewegen komt eveneens aan bod. De Golgi-peessensoren houden een oogje in het zeil om het gebruik van spierkracht niet te laten ontsporen.
Vervolgens wordt overgestapt naar beschadigd spierweefsel. Wat zijn de oorzaken en gevolgen, maar wellicht nog belangrijker: hoe verloopt het herstel? Wat is het gevolg van immobilisatie voor de spieren? Wat is het nut van (preventief) rekken en strekken, warming-up en cooling-down bij grote belasting in bijvoorbeeld de (top)sport? Ter afsluiting volgen nuttige tips om spierpijn na belasting zo beperkt mogelijk te houden.