Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. Bindweefsel in het zenuwstelsel

Auteur : Drs. J.J. de Morree

Gepubliceerd in: Dynamiek van het menselijk bindweefsel

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting hoofdstuk 9

De relatie tussen bindweefsel en zenuwfunctie staat op de voorgrond. Wat zijn het epineurium, perineurium en endoneurium - en wat voor betekenis hebben ze voor het menselijk lichaam en met name voor het zenuwstelsel?
Vaak wordt vergeten dat ook mechanische krachten invloed uitoefenen. Uiteraard worden in dit boek wel de aanpassingen beschreven die het zenuwstelsel in staat stellen om mechanische krachten te weerstaan. Dit blijkt al te gebeuren bij de meest voor de hand liggende bewegingen als vooroverbuigen. Bindweefsel is hierbij een onmisbare component. Ook de perifere zenuwen in armen en benen en andere extremiteiten als pols, elleboog, knie en enkel staan voortdurend bloot aan diverse krachten. In de perifere zenuwen is er vooral een grote rol voor de bindweefselomhullingen van epineurium en perineurium. In de centrale hersenen beschermen de ruggenmergsvliezen de axonen.
Hoe perifere zenuwen regenereren, bijvoorbeeld bij axonotmesis en neurotmesis, wordt aan het einde behandeld, evenals de motoriek en sensibiliteit na re-innervatie. Dat dit praktijkgericht wordt gepresenteerd, moge blijken uit de vele voorbeelden uit de chirurgie en fysiotherapie.
Metagegevens
Titel
Bindweefsel in het zenuwstelsel
Auteur
Drs. J.J. de Morree
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0453-0_9