De huid is voor iedereen het meest zichtbare stukje van de eigen anatomie. De bouw en functies van de huid als geheel en van de verschillende lagen (epidermis, dermis en hypodermis) staan in dit hoofdstuk centraal. De huid zorgt voor gevoel, tast, regelt de lichaamstemperatuur en vormt een barrière. De reizende keratinocyten en melanocyten en de signalerende cellen van Langerhans vervullen daarbij diverse taken. De talg- en zweetklieren zijn een substantieel element van de huid.
Helaas kan er met de huid ook van alles misgaan, met als gevolg ziekten als psoriasis of problemen met de pigmentatie. Maar de mens kan ook zelf schuld hebben aan huidproblemen, bijvoorbeeld door overmatig zonnebaden of het (ondeskundig) laten aanbrengen van tatoeages of andere lichaamsversierselen.
De achtergronden, risicofactoren en gevolgen (voor de huid) van veelvoorkomende ziekten als obesitas en decubitus worden besproken. Zeer ingrijpend zijn eczeem, brandwonden, littekencontracturen en het complex regionaal pijnsyndroom. Ook op deze aandoeningen wordt ingegaan . Daarbij is een prominente plek toebedeeld aan het proces van wondgenezing van de huid en de mogelijke behandelingen die men kan toepassen.