Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2015 | Biomechanica en bewegingsanalyse | Uitgave 5/2015

Podosophia 5/2015

Bij voorkeur veteren met voet in tenenstand

Toename wreefhoogte vangt beperkte rekbaarheid fascia plantaris op

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 5/2015
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en de bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.
Tekst en beeld: Chris Riezebos, docent Beweging & Analyse, opleiding Bewegingstechnologie, Haagse Hogeschool en docent Driedimensionale Arthrokinematische Mobilisatie (DAM-cursussen).

Samenvatting

De fascia (cq. aponeurosis) plantaris is een straffe collagene bindweefselplaat, uitgespannen tussen de tuber calcanei en de eerste falangen van de tenen. Er worden daarmee vijf gewrichten overspannen (zie figuur 1a). Collageen bindweefsel is slechts zeer beperkt rekbaar, maximaal zo’n 3%. Bij verdere verlenging treden beschadigingen op. Dit maakt een bewegingskoppeling tussen het gewricht van de hallux en de gewrichten in de middenvoet noodzakelijk. Wat dit te maken heeft met het strikken van veters wordt in dit artikel nader besproken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

Podosophia 5/2015 Naar de uitgave

Bestuurscolumn

Even op adem komen