Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Kind en adolescent 3/2000

01-09-2000 | Commentaar

Besluitvormingsonderzoek in de jeugdzorg

Besluitvormingsonderzoek in de jeugdzorg; een reactie op het themanummer ‘Besluitvorming in de jeugdzorg’

Auteur: Dr. J. H. L. Oud

Gepubliceerd in: Kind en adolescent | Uitgave 3/2000

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit commentaar worden de vier bijdragen aan het eerder gepubliceerde themanummer ‘Besluitvorming in de jeugdzorg’ (1995) besproken met speciale aandacht voor hun betekenis voor jeugdzorg en jeugdzorgbeleid. De onderzoeken geïnventariseerd door Knorth in ‘Besluitvorming over uithuisplaatsing in de jeugdzorg’ laten zien dat voor de formulering van toekomstig plaatsingsbeleid meer inzicht vereist is in de rol van de opnemer in samenhang met die van de plaatser. Toekomstig onderzoek zou zich bovendien moeten richten op alle potentiële plaatsingscasus in plaats van uitsluitend op de kinderen die daadwerkelijk in de residentiële of pleegzorg terechtgekomen zijn. De waarde voor de jeugdzorg van het door Pijnenburg en De Bruyn bestreken onderzoeksterrein in ‘Psychodiagnostische besluitvorming in teamverband’ zou toenemen door meer uniformiteit en intersubjectiviteit te brengen in de gehanteerde kwaliteitscriteria voor de beoordeling van de besluitvorming. Hermanns’ ‘verwetenschappelijkt’ model in ‘Besluitvorming in de jeugdzorg: het hulpverleningscontract als alternatief’ bevat waardevolle elementen voor de praktijk, maar het model wordt geïntroduceerd via een weinig overtuigende kritiek op de bestaande diagnostische middelen. De betekenis voor de jeugdzorg van ‘Het gebruik van onderzoeksgegevens bij besluitvorming in jeugdzorg en onderwijs’ door Harinck en Veerman wordt in twijfel getrokken.
Literatuur
go back to reference De Bruyn, E.E.J., Van der Linden, F. & Jansen, M. (1989). Verwijs– en opnamecriteria bij uithuisplaatsing en opname van jongeren in een residentiële setting. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 28, 128–143. De Bruyn, E.E.J., Van der Linden, F. & Jansen, M. (1989). Verwijs– en opnamecriteria bij uithuisplaatsing en opname van jongeren in een residentiële setting. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 28, 128–143.
go back to reference Hermanns, J.M.A., Knorth, E.J., Pijnenburg, H.M. & Sleeboom, I.A. (1995) (Red.). Besluitvorming in de jeugdzorg: praktijk en perspectief. Kind en Adolescent, 16, 59–154. Hermanns, J.M.A., Knorth, E.J., Pijnenburg, H.M. & Sleeboom, I.A. (1995) (Red.). Besluitvorming in de jeugdzorg: praktijk en perspectief. Kind en Adolescent, 16, 59–154.
go back to reference Jansen, M.G. & Oud, J.H.L. (1990). Residentiële hulpverlening geëvalueerd: een onderzoek naar de ontwikkeling en het behandelingsverloop van residentieel opgenomen jeugdigen in Noord–Brabant. Interimrapport 1. Nijmegen: Instituut voor Orthopedagogiek. Jansen, M.G. & Oud, J.H.L. (1990). Residentiële hulpverlening geëvalueerd: een onderzoek naar de ontwikkeling en het behandelingsverloop van residentieel opgenomen jeugdigen in Noord–Brabant. Interimrapport 1. Nijmegen: Instituut voor Orthopedagogiek.
go back to reference Jansen, M.G. & Oud, J.H.L. (1993). Residentiële hulpverlening geëvalueerd: een onderzoek naar de ontwikkeling en het behandelingsverloop van residentieel opgenomen jeugdigen in Noord–Brabant. Eindrapport. Nijmegen: Instituut voor Orthopedagogiek. Jansen, M.G. & Oud, J.H.L. (1993). Residentiële hulpverlening geëvalueerd: een onderzoek naar de ontwikkeling en het behandelingsverloop van residentieel opgenomen jeugdigen in Noord–Brabant. Eindrapport. Nijmegen: Instituut voor Orthopedagogiek.
go back to reference Lietaer, G. (1995). Vergelijkend proces– en effectonderzoek in de psychotherapie: een pleidooi voor integratie? Tijdschrift voor Psychotherapie, 21, 195–206. Lietaer, G. (1995). Vergelijkend proces– en effectonderzoek in de psychotherapie: een pleidooi voor integratie? Tijdschrift voor Psychotherapie, 21, 195–206.
go back to reference Meehl, P.E. (1954). Clinical versus statistical prediction: A theoretical analysis and review of evidence. Minneapolis: University of Minnesota Press.CrossRef Meehl, P.E. (1954). Clinical versus statistical prediction: A theoretical analysis and review of evidence. Minneapolis: University of Minnesota Press.CrossRef
go back to reference Ooyen–Houben, M.M.J. van (1991). De ontwikkeling van jonge kinderen na een uithuisplaatsing. Academisch proefschrift. Maastricht: Datawyse. Ooyen–Houben, M.M.J. van (1991). De ontwikkeling van jonge kinderen na een uithuisplaatsing. Academisch proefschrift. Maastricht: Datawyse.
go back to reference Ooyen–Houben, M.M.J. van (1992). De ontwikkeling van jonge kinderen na een uithuisplaatsing. Kind en Adolescent, 13, 167–178.CrossRef Ooyen–Houben, M.M.J. van (1992). De ontwikkeling van jonge kinderen na een uithuisplaatsing. Kind en Adolescent, 13, 167–178.CrossRef
go back to reference Ploeg, J.D. van der (1993a). Het residentiële veld in kaart. In J.D. van der Ploeg (Red.), Orthopedagogische werkvelden in kaart – Nederland (pp. 79–93). Leuven/Apeldoorn: Garant. Ploeg, J.D. van der (1993a). Het residentiële veld in kaart. In J.D. van der Ploeg (Red.), Orthopedagogische werkvelden in kaart – Nederland (pp. 79–93). Leuven/Apeldoorn: Garant.
go back to reference Ploeg, J.D. van der (1993b). Pleegzorg. In J.D. van der Ploeg (Red.), Orthopedagogische werkvelden in kaart – Nederland (pp. 57–65). Leuven/Apeldoorn: Garant. Ploeg, J.D. van der (1993b). Pleegzorg. In J.D. van der Ploeg (Red.), Orthopedagogische werkvelden in kaart – Nederland (pp. 57–65). Leuven/Apeldoorn: Garant.
go back to reference Wels, P.M.A. & Robbroeckx, L.M.H. (1994). Gezinsbelasting van ouders van residentieel opgenomen kinderen vergeleken met die van ambulant behandelde gezinnen II. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 33, 63–75. Wels, P.M.A. & Robbroeckx, L.M.H. (1994). Gezinsbelasting van ouders van residentieel opgenomen kinderen vergeleken met die van ambulant behandelde gezinnen II. Tijdschrift voor Orthopedagogiek, 33, 63–75.
Metagegevens
Titel
Besluitvormingsonderzoek in de jeugdzorg
Besluitvormingsonderzoek in de jeugdzorg; een reactie op het themanummer ‘Besluitvorming in de jeugdzorg’
Auteur
Dr. J. H. L. Oud
Publicatiedatum
01-09-2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Kind en adolescent / Uitgave 3/2000
Print ISSN: 0167-2436
Elektronisch ISSN: 1876-5998
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03060768

Andere artikelen Uitgave 3/2000

Kind en adolescent 3/2000 Naar de uitgave

OriginalPaper

Videohometraining