Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | onderzoek | Uitgave 8/2015

Huisarts en wetenschap 8/2015

Astma bij kinderen: hoe zeker is de diagnose?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2015
Auteurs:
MSc Marinka Pouwelse, PhD dr. Victor van der Meer, Maria van den Boogaard, MSc Cindy Hugen, PhD dr. Peter Merkus, dr. Lisette van den Bemt
Belangrijke opmerkingen
Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen: M.L. Pouwelse MSc, basisarts; dr. L. van den Bemt, gezondheidswetenschapper. Radboudumc, afdeling Kindergeneeskunde: C. Hugen MSc, kinderlongarts; dr. P.J.F.M. Merkus PhD, kinderlongarts. Zorggroep PoZoB, Veldhoven: dr. V. van der Meer PhD, huisarts en kaderarts astma/COPD; M. van den Boogaard, longverpleegkundige · Correspondentie: lisette.vandenbemt@radboudumc.nl · mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Pouwelse ML, Van der Meer V, Van den Boogaard M, Hugen C, Merkus P, Van den Bemt L. Astma bij kinderen: hoe zeker is de diagnose? Huisarts Wet 2015;58(8):402-5.

Achtergrond

Bij kinderen van 6-16 jaar die met een chronische aandoening bij de huisarts komen, is ‘astma’ de diagnose die het meest wordt gesteld. Doel van ons onderzoek was, vast te stellen hoe betrouwbaar die diagnose is.

Methode

In zeven huisartsenpraktijken bepaalden we de puntprevalentie van de geregistreerde diagnose ‘astma’ bij kinderen van 6-16 jaar. De validiteit van de diagnose onderzochten wij aan de hand van in de status geregistreerde kenmerken, zoals luchtwegsymptomen, vastgestelde allergieën, gebruik van luchtwegmedicatie en aangetoonde reversibiliteit.

Resultaten

Wij analyseerden 2458 patiëntendossiers van kinderen van 6-16 jaar. In 222 (9%) van deze dossiers stond de diagnose ‘astma’ geregistreerd; 218 daarvan konden wij gebruiken voor statusonderzoek. In 92 dossiers (42%) maakten de diagnostische gegevens de diagnose ‘astma’ waarschijnlijk, in 28 dossiers (13%) maakten zij astma onwaarschijnlijk en 98 dossiers (45%) bevatten onvoldoende diagnostische gegevens om een uitspraak te kunnen doen over de validiteit van de diagnose.

Conclusie

In de meeste gevallen konden wij de diagnose ‘astma’ van de huisarts niet verifiëren op basis van het medisch dossier. Een aantal kinderen lijkt ten onrechte in het dossier de registratie ‘astma’ te hebben gekregen. De diagnostiek en registratie van astma in de huisartsenpraktijk, met name bij kinderen jonger dan 6 jaar, verdient meer aandacht. Hetzelfde geldt voor de follow-up van die diagnose na de zesde verjaardag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Huisarts en wetenschap 8/2015 Naar de uitgave