Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | import | Uitgave 8/2015

Huisarts en wetenschap 8/2015

ARNi’s: nieuwe medicatie bij hartfalen?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2015
Auteur:
Ester Wesseling
Belangrijke opmerkingen
Erasmus MC, afdeling Huisartsgeneeskunde, Kamer Na 1810, Postbus 2040, 3000 CA Rotterdam: E. Wesseling, huisarts en kaderuisarts hart- en vaatziekten, vakinhoudelijk docent · Corespondentie: e.wesseling@erasmusmc.nl

Samenvatting

Van angiotensine converterende enzymremmers (ACE-remmers) en angiotensine receptorblokkers (ARB’s) is bekend dat zij een gunstig effect hebben bij hartfalen. ARNi’s (Angiotensine Receptor Neprilysine inhibitors) zijn nieuwe receptorblokkers, die de neprilysine-receptoren blokkeren in combinatie met ACE-remmers of ARB’s. Neprilysine is het enzym dat verantwoordelijk is voor de afbraak van biologische ACE-remmers (natriuretische peptiden, bradykinine en adrenomedulline). Door deze afbraak te remmen ontstaat een verminderde vasoconstrictie en natriumretentie. In het PARADIGM-HF-onderzoek is gekeken naar het effect op de progressie van hartfalen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2015

Huisarts en wetenschap 8/2015 Naar de uitgave