Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 1/2010

Verslaving 1/2010

Alcoholgebruik onder Utrechtse jeugd

Aandachtsgroepen voor preventie

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2010
Auteurs:
Liesbeth Faber, Bouwine Carlier, Hanneke Schreurs, Joke Roelofs, Emely de Vet, Erik van Ameijden
Belangrijke opmerkingen
L. Faber MSc was ten tijde van het onderzoek stagiaire bij de Afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie, Unit Epidemiologie en Informatie van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Utrecht. Drs. B. Carlier is onderzoeker bij de Afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie, Unit Epidemiologie en Informatie van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Utrecht.
Drs. H. Schreurs is senior-epidemioloog bij de Afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie, Unit Epidemiologie en Informatie van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Utrecht.
Drs. J. Roelofs is projectleider psychosociale gezondheid bij de Afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie, unit Gezondheidsbevordering van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Utrecht.
Dr. E. de Vet is universitair docent preventie bij de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen, Instituut voor Gezondheidswetenschappen, van de Vrije Universiteit te Amsterdam en onderzoeker bij de Faculteit Sociale Wetenschappen, Afdeling Klinische en Gezondheidspsychologie, van de Universiteit Utrecht.
Dr. E. van Ameijden is unithoofd bij de Afdeling Gezondheidsbevordering en Epidemiologie, Unit Epidemiologie en Informatie van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst Utrecht.

Samenvatting

Het alcoholgebruik onder Nederlandse jongeren is hoog en zorgwekkend. Ze drinken steeds meer en beginnen vroeger. Een van de speerpunten van het programma Psychosociale Gezondheid van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheidsdienst te Utrecht is de aanpak van alcoholgebruik onder jongeren. Om preventief beleid gericht te kunnen inzetten is inzicht in aandachtsgroepen voor preventie een vereiste. Hiervoor zijn gegevens geanalyseerd van ruim 1.900 Utrechtse jongeren van 12-15 jaar om aandachtsgroepen voor ooitgebruik en overmatig gebruik te onderscheiden. Om de betrouwbaarheid van de resultaten te vergroten, zijn deze getoetst bij sleutelfiguren in de gemeente Utrecht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2010

Verslaving 1/2010 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel

Verslaving verwoord

Recensies

Verslaving verbeeld

Citizen Ruth