Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 Respiratoire aandoeningen en medische psychologie

Auteurs : A.A. Kaptein, M.J. Fischer, M. Scharloo

Gepubliceerd in: Psychosociale zorg bij chronische ziekten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de psychologische aspecten van respiratoire aandoeningen, in het bijzonder astma en COPD. Definities, epidemiologie, risicofactoren en medische zorg van beide aandoeningen worden beschreven in de context van psychologische en sociale factoren.
De psychosociale consequenties voor en de psychologische behandeling van mensen met astma komen aan de orde. Op basis van Cochrane reviews kan met een grote graad van evidentie worden geconcludeerd dat het integreren van zelfzorgvaardigheden in goede medische zorg tot gezondheidswinst voor de patiënt met astma leidt.
De psychosociale aspecten van COPD worden daarna beschreven. Onderzoek over de integratie van psychologische zorg in goede medische zorg voor mensen met COPD wordt geanalyseerd, zowel in een longrevalidatiesetting als in de eerste en tweede lijn. Ook hier lijkt evidentie te bestaan voor de positieve effecten van inpassing van zelfzorgvaardigheden in goede medische zorg voor mensen met COPD.
In suggesties voor verder onderzoek wordt bepleit sterkere onderzoeksdesigns te gaan gebruiken, met langere follow-upperioden, waarbij ook patiënten met cystische fibrose, longkanker, sarcoïdose en tuberculose onderwerp van studie zijn.
Het hoofdstuk wordt afgesloten met een overzicht van dissertaties over gedragswetenschappelijk onderzoek over respiratoire aandoeningen in Nederland en Vlaanderen, van 1929 tot en met 2010.
Metagegevens
Titel
6 Respiratoire aandoeningen en medische psychologie
Auteurs
A.A. Kaptein
M.J. Fischer
M. Scharloo
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8231-6_6