Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6 Praktische handleiding voor het geven van pijneducatie aan chronischepijnpatiënten

Auteurs : Jo Nijs, C. Paul van Wilgen

Gepubliceerd in: Pijneducatie - een praktische handleiding voor (para)medici

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Om het sensitisatiemodel te gebruiken bij patiënten met chronische pijn en centrale sensitisatie beginnen we met uitleg over de neurofysiologische werkingsmechanismen van acute nociceptie en pijn. Vervolgens maken we duidelijk wat er bij centrale sensitisatie verkeerd loopt in de ‘normale’ nociceptieve verwerkingsmechanismen. De neuroplastische veranderingen die bijdragen aan centrale sensitisatie worden daarbij opgedeeld in perifere (nociceptoren en de daarmee geassocieerde ionenkanalen) en centrale veranderingen. Bij de centrale veranderingen maken we onderscheid in verandering ter hoogte van de dorsale hoorn van het ruggenmerg en de neuroplasticiteit van de hersenen.
Afstemming tussen patiënt en behandelaar is hierbij van belang. Na het overbrengen van nieuwe kennis en inzicht werken we in de volgende sessies aan de toepassing hiervan in het dagelijks leven van de patiënt. Hiervoor maken we onder meer gebruik van het Pijn Reactie Dagboek en gerichte adviezen. Tot slot moet pijneducatie een vervolg hebben tijdens de behandeling.
Voetnoten
1
De specificiteit van de receptoren in ons lichaam is beperkt in die zin dat iedere receptor bij extreem grote hoeveelheden van een bepaalde prikkel toch zal reageren. Een voorbeeld hiervan zijn de fotoreceptoren in onze ogen die gespecialiseerd zijn om (enkel) te reageren op licht, maar door grote hoeveelheid mechanische druk (doe de proef door je ogen te sluiten en op één oogbol te drukken met je vinger tot je lichtflitsen ziet) toch kunnen reageren. Het zien van sterretjes bij het incasseren van een slag op het oog is daarvan een bewijs.
 
Metagegevens
Titel
6 Praktische handleiding voor het geven van pijneducatie aan chronischepijnpatiënten
Auteurs
Jo Nijs
C. Paul van Wilgen
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8069-5_7