Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5 Het leveren van professionele zorg binnen de Nederlandse maatschappij

Auteur : Paul Vleugels

Gepubliceerd in: Diversiteit in de verpleegkunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk staan we stil bij het leveren van professionele zorg in de context van een ‘Nederlandse’ maatschappij. Dit kan ook op individueel niveau bekeken worden met de vraag of de individuele professionals in de zorg hun eigen én beroepsverantwoordelijkheden nemen. In de voorafgaande (en volgende) hoofdstukken worden verschillende visies en classificaties van diversiteit (hoofdstuk 2) op gezondheidszorgsystemen (hoofdstuk 6) en zorg (hoofdstuk 4) gegeven.
Voetnoten
1
Hierbij gooi ik de Babette uit het Gooi, de Marieke uit de ‘Bible Belt’ nabij Putten, en de Sherry uit een volksbuurt van Amsterdam op een hoop bij elkaar als de witte Nederlandse verpleegkundige.
 
2
Men kan deze inwisselen met gereformeerde, SP’er en/of PVV’er enzovoort.
 
3
De flexibiliteit van deze classificatiesystemen, zoals de North American Nursing Diagnosis Association International (NANDA I), Nursing Intervention Classification (NIC), Nursing Outcomes Classification (NOC), maar ook het door andere disciplines meer functiegerelateerde en aan de International Classification of Diseases (ICD) van de World Health Organization (WHO) gekoppelde International Classification of Functioning, Disability and Health (ICIDH/ICF) worden kritisch bediscussieerd. Er is twijfel over de geschiktheid van deze instrumenten voor vraagstukken met betrekking tot diversiteit. Relevant aan de vraagstelling in dit hoofdstuk is hoe bewust de hulpverlener zich is van zijn vooronderstellingen als hij deze systemen toegepast.
 
4
Het mag duidelijk zijn dat de ondertussen gestandaardiseerde katholieke zuster en protestante Hollandse patiënt geen recht doet aan de vele afsplitsingen die door de eeuwen hebben plaatsgevonden, en de complexiteit die de Samen op Weg (SOW) kerken en een oecumenische samenkomen van katholieken en protestanten tijdens rituelen laten zien. Dit lijkt op de diversiteit in de islam, maar ook in de veronderstelde eenduidigheid van de wetenschappen.
 
5
In de literatuur worden de termen interculturele en transculturele communicatie wisselend gebruikt als uitwisselbare begrippen. In dit hoofdstuk is dat ook het geval, zonder de bedoeling geen recht te doen aan de inhoudelijke discussie over vooronderstellingen.
 
6
Het beleid in de Nederlandse ziekenhuizen inzake de bezoekregeling is op zijn zachtst gezegd de laatste decennia nogal aan verandering onderhevig geweest.
 
7
En in de zorg hun ‘roeping’ te vinden. Deze toevoeging is gemaakt vanwege de relatie met interculturele communicatie in de zorg.
 
Metagegevens
Titel
5 Het leveren van professionele zorg binnen de Nederlandse maatschappij
Auteur
Paul Vleugels
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7748-0_5