Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

51. Zorggebruik formele zorg

Auteur : B. M. Buurman

Gepubliceerd in: Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het huidige gezondheidszorgbeleid is erop gericht degenen die zorg nodig hebben, zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Opname in het verpleeghuis is alleen dan geïndiceerd als mantelzorg en professionele zorg de zorg thuis niet meer voldoende kunnen leveren. Om die zorg thuis mogelijk te maken is de afgelopen jaren een aantal ingrijpende wetswijzigingen doorgevoerd en loopt er een groot Langer Thuis-programma vanuit het ministerie van VWS. Ook in de ziekenhuiszorg zijn grote veranderingen zichtbaar. Een steeds groter deel van de patiënten die behandeld worden is ouder dan 70 jaar, maar ze liggen steeds korter in het ziekenhuis. De verwachting is dat in de komende jaren de zorg zich steeds meer naar huis verplaatst. Thuis wordt daarmee het nieuwe ziekenhuis. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de druk op de eerstelijnszorg toeneemt: steeds meer zorg moet thuis of dicht bij huis geboden worden. Dit vraagt veel van de huisarts en de wijkverpleegkundige. De verwachting is dat deze ontwikkeling ouderen dwingt in hun eigen omgeving (vroegtijdig) naar alternatieve vormen van wonen en informele zorg te zoeken. Dit hoeft niet zonder meer slecht te zijn en kan mogelijk bijdragen aan de kwaliteit van leven van ouderen.
Literatuur
go back to reference Ministerie van VWS. Langer Thuis-programma. Den Haag: Ministerie van VWS; 2018. Ministerie van VWS. Langer Thuis-programma. Den Haag: Ministerie van VWS; 2018.
go back to reference Taskforce Juiste Zorg op de Juiste Plek. Juiste Zorg op de Juiste Plek. Den Haag: Ministerie van VWS; 2018. Taskforce Juiste Zorg op de Juiste Plek. Juiste Zorg op de Juiste Plek. Den Haag: Ministerie van VWS; 2018.
go back to reference Van Campen C, Broese van Groenou M, Deeg D, Iedema J. Met zorg ouder worden. Zorgtrajecten van ouderen in tien jaar. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2013. Van Campen C, Broese van Groenou M, Deeg D, Iedema J. Met zorg ouder worden. Zorgtrajecten van ouderen in tien jaar. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2013.
go back to reference ActiZ. Thuiszorg in kaart. Utrecht: ActiZ; 2012. ActiZ. Thuiszorg in kaart. Utrecht: ActiZ; 2012.
go back to reference Actiz. Infographic GRZ. Utrecht: Actiz; 2017. Actiz. Infographic GRZ. Utrecht: Actiz; 2017.
go back to reference Garssen J, Harmsen C. Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Webmagazine 11/07/2011. Heerlen: CBS; 2011. Garssen J, Harmsen C. Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Webmagazine 11/07/2011. Heerlen: CBS; 2011.
go back to reference Verbeek-Oudijk D, Van Campen C. Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2018. Verbeek-Oudijk D, Van Campen C. Ouderen in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau; 2018.
Metagegevens
Titel
Zorggebruik formele zorg
Auteur
B. M. Buurman
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2453-8_51