Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2010

01-12-2010 | ONDERZOEK

Werken VLZ en WIA? De toegenomen mate van werkhervatting na 12 maanden ziekte verklaard*

Auteurs: Drs. P. G. M. Molenaar-Cox, drs. C. L. van der Burg, Prof.dr. P. R. de Jong

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 10/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

SAMENVATTING

De kans op werkhervatting anderhalf jaar na ziekmelding is bij 12- maandszieken uit 2008 groter dan bij 12-maandszieken uit 2003. In dit artikel wordt beschreven welke factoren van invloed zijn op de werkhervattingskans. Hierbij blijkt het om zowel gezondheidsaspecten, kenmerken van het werk en de werkgever, de ontvangen begeleiding naar werkhervatting als demografische factoren te gaan. Ook is gezocht naar een verklaring voor het verschil in de mate van werkhervatting tussen beide cohorten. Daartoe is een multivariate analyse gedaan waarbij berekend is hoeveel groter de kans op werkhervatting van 12-maandszieken uit 2003 zou zijn geweest als zij onderworpen waren aan het proces zoals dat gold in 2008 en vice versa. Hieruit blijkt dat de stijging van de mate van werkhervatting anderhalf jaar na de ziekmelding niet zozeer het gevolg is van een verandering in de samenstelling van de populatie 12-maandszieken, maar van de toegenomen invloed van een aantal factoren. Deze factoren geven aan dat de inspanningen van de werkgever, die door het poortwachterprotocol zijn opgelegd en waaraan de werkgever dankzij de verlengde wachttijd beter vorm kan geven, in de vijf jaar tussen 2003 en 2008 in belangrijke mate aan effectiviteit hebben gewonnen. Een ander verschil tussen de situatie in 2003 en die in 2008 is het wegvallen van de ‘WAO-muur’: was men die gepasseerd, dan was werkhervatting aanzienlijk minder aannemelijk. De hogere mate van werkhervatting in 2008 is dus te verklaren uit de activerende werking van het VLZ-WIA-regime en het wegvallen van de invaliderende werking van de WAO.
Literatuur
1.
go back to reference UWV Kwartaal Verkenningen 2006 e.v. Kenniscentrum UWV, directie SBK. Amsterdam, UWV. UWV Kwartaal Verkenningen 2006 e.v. Kenniscentrum UWV, directie SBK. Amsterdam, UWV.
2.
go back to reference Frederiks K, Groenestijn M van. Wachten voor de poort. De 12-maandszieken van 2003, kenmerken en trends. Amsterdam, UWV (niet gepubliceerd). Frederiks K, Groenestijn M van. Wachten voor de poort. De 12-maandszieken van 2003, kenmerken en trends. Amsterdam, UWV (niet gepubliceerd).
3.
go back to reference De onderzoeksdata betreffende het cohort van 2003 zijn door UWV ter beschikking gesteld aan APE en AStri ten behoeve van het project ‘De weg naar de WIA’. De onderzoeksdata betreffende het cohort van 2003 zijn door UWV ter beschikking gesteld aan APE en AStri ten behoeve van het project ‘De weg naar de WIA’.
4.
go back to reference Met de invoering van VLZ in 2004 werd de periode van loondoorbetaling met een jaar verlengd tot twee jaar, de wachttijd voor de eind 2005 ingevoerde WIA. Met de invoering van VLZ in 2004 werd de periode van loondoorbetaling met een jaar verlengd tot twee jaar, de wachttijd voor de eind 2005 ingevoerde WIA.
5.
go back to reference Een onbekend deel van (potentiële) 12-maandszieken zet de aanvraag niet door, omdat ze verwachten geen kans te maken of omdat de WAO-dreiging hen ertoe brengt werk te maken van herstel. Deze personen zijn niet opgenomen in cohort 2003. Een onbekend deel van (potentiële) 12-maandszieken zet de aanvraag niet door, omdat ze verwachten geen kans te maken of omdat de WAO-dreiging hen ertoe brengt werk te maken van herstel. Deze personen zijn niet opgenomen in cohort 2003.
6.
go back to reference Het betreft beoordelingen van respondenten van hun gezondheid, van de werkgerelateerdheid van hun klachten, van de re-integratie-inspanningen van de werkgever en de bedrijfsarts en van het bestaan van eventuele arbeidsconflicten. We nemen aan dat dergelijke beoordelingen evenzeer het gevolg zijn van de werkstatus als dat ze daarop invloed uitoefenen. Technisch gaat het om de eis van exogeniteit van de verklarende variabelen. In statistische zin is een variabele exogeen als hij niet gecorreleerd is met de storingsterm – het random gedeelte van de regressievergelijking. Het betreft beoordelingen van respondenten van hun gezondheid, van de werkgerelateerdheid van hun klachten, van de re-integratie-inspanningen van de werkgever en de bedrijfsarts en van het bestaan van eventuele arbeidsconflicten. We nemen aan dat dergelijke beoordelingen evenzeer het gevolg zijn van de werkstatus als dat ze daarop invloed uitoefenen. Technisch gaat het om de eis van exogeniteit van de verklarende variabelen. In statistische zin is een variabele exogeen als hij niet gecorreleerd is met de storingsterm – het random gedeelte van de regressievergelijking.
7.
go back to reference Zie voor meer details de volledige paper ‘De toename van de werkzaamheid na 12 maanden ziekte tussen 2003 en 2008 verklaard’. Zie voor meer details de volledige paper ‘De toename van de werkzaamheid na 12 maanden ziekte tussen 2003 en 2008 verklaard’.
8.
go back to reference VLZ en WIA en hun effecten op langdurig verzuim. Vergelijking werknemers 18 maanden na de ziekmelding 2003 versus 2008. Rapportage in het kader van het cohortonderzoek onder langdurig zieken ‘De weg naar de WIA’. Leiden/Den Haag: AStri/Ape. 2008. VLZ en WIA en hun effecten op langdurig verzuim. Vergelijking werknemers 18 maanden na de ziekmelding 2003 versus 2008. Rapportage in het kader van het cohortonderzoek onder langdurig zieken ‘De weg naar de WIA’. Leiden/Den Haag: AStri/Ape. 2008.
9.
go back to reference Omdat in deze analyses uitsluitend cases worden meegenomen die geen enkele ontbrekende waarde hebben, is het aantal cases hier kleiner dan in tabel 1. Omdat in deze analyses uitsluitend cases worden meegenomen die geen enkele ontbrekende waarde hebben, is het aantal cases hier kleiner dan in tabel 1.
10.
go back to reference Omdat in de regressieanalyses alleen cases meedoen die geen ontbrekende waarden hebben op de verklarende variabelen, zijn deze uitgevoerd op een subgroep. In deze subgroep is het aandeel werkhervatters groter dan in de totale groep. Blijkbaar komen bij de niet-werkenden vaker ontbrekende waarnemingen voor. Omdat in de regressieanalyses alleen cases meedoen die geen ontbrekende waarden hebben op de verklarende variabelen, zijn deze uitgevoerd op een subgroep. In deze subgroep is het aandeel werkhervatters groter dan in de totale groep. Blijkbaar komen bij de niet-werkenden vaker ontbrekende waarnemingen voor.
11.
go back to reference Molenaar-Cox PGM. De weg naar de WIA – Werknemers 27 maanden na de ziekmelding – Tabellenboek van de derde meting van het cohort-onderzoek onder langdurig zieken. Leiden/Den Haag: AStri/Ape, 2009. Molenaar-Cox PGM. De weg naar de WIA – Werknemers 27 maanden na de ziekmelding – Tabellenboek van de derde meting van het cohort-onderzoek onder langdurig zieken. Leiden/Den Haag: AStri/Ape, 2009.
12.
go back to reference Slotboom S, Horssen C van. 35-min op weg naar werk. De arbeidsmarktpositie van 35minners vanaf 2006. Amsterdam: Regioplan Beleidsonderzoek, 2009. Slotboom S, Horssen C van. 35-min op weg naar werk. De arbeidsmarktpositie van 35minners vanaf 2006. Amsterdam: Regioplan Beleidsonderzoek, 2009.
Metagegevens
Titel
Werken VLZ en WIA? De toegenomen mate van werkhervatting na 12 maanden ziekte verklaard*
Auteurs
Drs. P. G. M. Molenaar-Cox
drs. C. L. van der Burg
Prof.dr. P. R. de Jong
Publicatiedatum
01-12-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 10/2010
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/s12498-010-0171-4

Andere artikelen Uitgave 10/2010

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2010 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

EDITORIAL