Skip to main content
Top

2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Welke behandelingen bestaan er?

Auteurs : Astrid Blok, Jan Houtveen

Gepubliceerd in: Omgaan met onverklaarde lichamelijke klachten

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Er zijn veel verschillende soorten behandelingen voor mensen met onverklaarde lichamelijke klachten. Er zijn behandelingen die zich vooral richten op de lichamelijke kant, behandelingen die meer toegespitst zijn op de psychische en sociale kant en behandelvormen die alle drie de gebieden omvatten (multidisciplinaire behandelingen). Sommige behandelingen proberen mogelijke oorzaken aan te pakken. Andere behandelingen richten zich op de factoren die ervoor kunnen zorgen dat klachten niet overgaan of op het beperken van de nadelige gevolgen. Deze laatste vorm van behandeling lijkt landelijk steeds meer toegepast te worden.
Voetnoten
1
Ook maatschappelijk werkers, logopedisten, ergotherapeuten en andere professionals kunnen haptotherapeut zijn.
 
2
Melatonine is een slaaphormoon. Normaal gesproken maakt het lichaam dit hormoon zelf op tijd aan, zodat je makkelijk in slaap kan vallen. Bij een ontregelde slaap kan het helpen dit hormoon tijdelijk te slikken. De effectiviteit hiervan bij het chronische vermoeidheidssyndroom wordt echter betwijfeld.
 
3
Hydrocortison (cortisol) is een hormoon dat wordt aangemaakt door de bijnier en extra wordt aangemaakt op momenten van stress. Wat betreft het chronische vermoeidheidssyndroom is er twijfel over de effectiviteit hiervan.
 
4
Het Voedingscentrum (zie www.voedingscentrum.nl) geeft uitgebreid voorlichting over een gezonde, lekkere en duurzame voedselkeuze.
 
5
Het co-enzym Q10 is een vetoplosbare, vitamineachtige stof die in alle menselijke en dierlijke cellen voorkomt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de behandeleffecten van dit voedingssupplement bij onverklaarde lichamelijke klachten.
 
6
Oneness is een spirituele stroming die helpt het leven te ervaren in plaats van erover na te denken. Het beoogt iemand te laten groeien in bewustzijn, zodat er minder gepiekerd wordt.
 
7
Het placebo-effect is een positief lichamelijk of psychisch effect dat optreedt door diverse psychosociale mechanismen, zoals vertrouwen in de heilzame werking van een behandeling.
 
8
De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) is een van de Nederlandse wetten waarmee is vastgelegd op welke manier personen tot handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg bevoegd zijn. Het betreft beroepen als arts, psychotherapeut, fysiotherapeut en apotheker.
 
9
Reiki is een alternatieve therapie waarbij wordt gewerkt met de handen en het lichaam, met een veronderstelde vorm van levensenergie. Bij het toepassen van reiki worden lichaam, geest en ziel, wanneer het aankomt op ziekte en genezing, als een geheel gezien.
 
10
Het doel ‘verminderen van de onverklaarde lichamelijke klachten’ moet op haalbaarheid bekeken worden. Soms, maar niet altijd, wordt via het behalen van de overige genoemde doelen (enige) vermindering van de onverklaarde lichamelijke klachten ervaren.
 
Metagegevens
Titel
Welke behandelingen bestaan er?
Auteurs
Astrid Blok
Jan Houtveen
Copyright
2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9003-8_5