Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Onderzoek | Uitgave 4/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2018

Welke barrières ervaren bedrijfsartsen bij het gebruik van de richtlijn Psychische problemen?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2018
Auteurs:
Evelien Brouwers, Marjolein Lugtenberg, Karlijn van Beurden, Berend Terluin, Jaap van Weeghel, Jac van der Klink, Margot Joosen

Samenvatting

Eerdere onderzoeken toonden aan dat de NVAB-richtlijn Psychische problemen in de praktijk zeer weinig gebruikt wordt. Dit artikel geeft een overzicht van de barrières die bedrijfsartsen ervaren bij het gebruik van deze richtlijn.
31 bedrijfsartsen bespraken in zes groepen de inhoud en aanbevelingen, in acht bijeenkomsten. De geluidsopnames werden letterlijk uitgeschreven en met software voor kwalitatief onderzoek geanalyseerd.
Gebrek aan kennis van de richtlijn bleek een cruciale barrière te zijn voor gebruik in de praktijk. Ook wisten bedrijfsartsen vaak niet hóé ze de richtlijnaanbevelingen konden opvolgen. Daarnaast waren er praktische barrières en vond men het lastig om oude gewoonten te veranderen. Ze voelden zich in meerdere opzichten niet in staat gesteld om de richtlijn te volgen.
De voornaamste barrières die bedrijfsartsen ervaren kunnen worden verholpen door meer scholing in kennis en vaardigheden, door het verbeteren van IT-systemen en door bedrijfsartsen meer tijd en ruimte te bieden om volgens de richtlijn te werken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2018 Naar de uitgave

Nieuws

Nieuws