Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Onderzoek | Uitgave 4/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2018

Voorspellers van verzuimduur bij licht hersenletsel binnen de vangnetpopulatie

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2018
Auteur:
Marno Middelbos

Samenvatting

De prognose van licht traumatisch schedel/hersenletsel (LTH) is doorgaans gunstig: de meerderheid van de betrokkenen is binnen drie tot zes maanden weer aan het werk. 1 Een minderheid meldt langduriger klachten en verzuimt langer. Van de vangnetpopulatie van UWV is niet bekend welke factoren gerelateerd zijn aan langer verzuim bij LTH. Om dit te onderzoeken werd een retrospectief cohortonderzoek uitgevoerd onder 74 cliënten uit de vangnetpopulatie van UWV, aan wie de CAS-code N500 (commotio cerebri) was toegewezen. Met univariate en multivariate lineaire regressieanalyses werd onderzocht welke factoren van invloed waren op de uitkomstvariabele verzuimduur in dagen. De gemiddelde verzuimduur was 427 dagen. Dit is hoger dan de gemiddelde verzuimduur bij LTH in andere onderzochte populaties. Gevonden voorspellers voor langere verzuimduur waren een opgestarte letselschadeprocedure, interne/neurologische comorbiditeit en afwijkingen bij neuropsychologisch onderzoek. Er werden geen voorspellers gevonden voor kortere verzuimduur. Verzekeringsartsen kunnen de bevindingen gebruiken om de verwachte verzuimduur bij vangnetters met LTH in te schatten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2018 Naar de uitgave

Van de verenigingen

Van de verenigingen

Lezersforum

Lezersforum