Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

21-03-2018 | Beschouwing | Uitgave 4/2018

Huisarts en wetenschap 4/2018

Wees alert op ESBL-producerende bacteriën

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 4/2018
Auteurs:
Antoinette Agatha van Driel, Ellen Stobberingh, Annelies Verbon
Belangrijke opmerkingen
Van Driel AA, Stobberingh EE, Verbon A. Wees alert op ESBL-produce- rende bacteriën. Huisarts Wet 2018;61(4):34-7. https://doi.org/10.1007/s12445-018-0084-5.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Wereldwijd raken steeds meer mensen geïnfecteerd door extended-spectrumbètalactamase (ESBL) producerende bacteriën. Zagen we ESBL-infecties aanvankelijk vooral in ziekenhuizen, nu krijgen ook huisartsen ermee te maken. Dit komt door de veranderde samenstelling van de (patiënten)populatie en doordat ziekenhuiszorg zich verplaatst naar de huisarts. Bij een infectie door een ESBL-producerende bacterie (EPB) kan de standaardbehandeling niet aanslaat. Huisartsen moeten hierop bedacht zijn als een standaardbehandeling bij infecties faalt en risicofactoren voor dragerschap van EPB aanwezig zijn. Samenwerking tussen de eerste en tweede lijn is essentieel voor de aanpak van dit groeiende probleem.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2018

Huisarts en wetenschap 4/2018 Naar de uitgave

Ingezonden

Ingezonden

Nieuws

Nieuws