Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de verschijnselen van wagenziekte bij jonge kinderen en wat is de therapie?

Auteur : J.E. Bos

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Wagenziekte is een vorm van bewegingsziekte. Zeeziekte, luchtziekte, maar ook cineramaziekte (denk aan de IMAX-theaters) en cybersickness (van het spelen van computerspelletjes) vallen onder dezelfde noemer. Alle vormen van bewegingsziekte kenmerken zich door een aantal symptomen die zich meestal in een vaste volgorde voordoen. Hierbij is er weinig verschil tussen kinderen en volwassenen, hoewel bij kinderen de verschijnselen zich wel in een sneller tempo kunnen aandienen. Een van de eerste verschijnselen is vaak apathie en/of sufheid. Dit kan samengaan met een verminderde eetlust. Volwassenen kennen hierbij ook wel ‘stomach awareness’. Men is niet echt misselijk, maar zich wel bewust van het feit dat men een maag heeft. Dit kan samengaan met, of gevolgd worden door hoofdpijn, bleekheid, warmtesensaties al dan niet gecombineerd met (koud) zweet. In een verder stadium kunnen irritatie, boeren, gapen, speekselvloed en flatulentie optreden. Is men echt misselijk, dan zijn kokhalzen en tot slot braken de laatst optredende symptomen. Sommigen zijn na braken opgelucht en kunnen er dan weer even tegen. Dat geldt echter niet voor iedereen, er zijn grote interindividuele symptoomverschillen.
Literatuur
go back to reference Bles W, Bos JE, Kruit H. Motion sickness. Current Opinion in Neurology 2000; 13: 19-25. Bles W, Bos JE, Kruit H. Motion sickness. Current Opinion in Neurology 2000; 13: 19-25.
go back to reference Reason JT, Brand JJ. Motion Sickness. Acad Press: London, 1975. Reason JT, Brand JJ. Motion Sickness. Acad Press: London, 1975.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de verschijnselen van wagenziekte bij jonge kinderen en wat is de therapie?
Auteur
J.E. Bos
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1327