Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor Cluster headache?

Auteur : M.A.M. Bomhof

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Bij episodische clusterhoofdpijn doen zich hoofdpijnaanvallen voor in clusters die weken tot maanden kunnen duren. De episodes gedurende welke de patiënt klaagt over heftige dagelijkse hoofdpijnaanvallen worden afgewisseld met periodes waarin de patiënt klachtenvrij is. Bij chronische clusterhoofdpijn heeft de patiënt hetzelfde type zeer heftige pijnaanvallen, maar zijn de hoofdpijnvrije episodes zeldzaam geworden of kunnen zelfs geheel ontbreken. De aanvallen treden vooral ‘s nachts op en zijn strikt eenzijdig, waarbij de maximale pijnsensatie meestal rond het oog is gelokaliseerd. De pijnintensiteit is binnen enkele minuten maximaal en de duur van de retro-orbitale pijn varieert meestal tussen 15 minuten en 2 uur. Vaak treedt een rood en tranend oog op samen met een partiële ptosis van het ooglid, al dan niet in combinatie met een vernauwde pupil en een verstopte neus, overgaand in een loopneus aan de zijde van de hoofdpijn. Het verschil met migraine is het feit dat misselijkheid en braken zelden optreden, dat de patiënten een opvallende bewegingsdrang hebben en het liefst niet stil in bed liggen en verder het frequenter voorkomen van deze hoofdpijnvorm bij mannen dan bij vrouwen.
Literatuur
go back to reference Sjaastad O. Cluster Headache Syndrome. London: Saunders, 1992. Sjaastad O. Cluster Headache Syndrome. London: Saunders, 1992.
go back to reference Kudrow L. Cluster headache. Oxford: Oxford University Press, 1980. Kudrow L. Cluster headache. Oxford: Oxford University Press, 1980.
go back to reference Stovner LJ. Treatment of Cluster Headache and its variants Current Opinion. Neurology 1995; 8: 243-47. Stovner LJ. Treatment of Cluster Headache and its variants Current Opinion. Neurology 1995; 8: 243-47.
Metagegevens
Titel
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor Cluster headache?
Auteur
M.A.M. Bomhof
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1565