Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2018 | Intercollegiaal online | Uitgave 5/2018

Tandartspraktijk 5/2018

Wat te doen met dit front?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2018
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
In het aprilnummer van TP vroegen wij uw advies met betrekking tot de behandeling van een 34-jarige patiënte om tot een betere occlusie en esthetiek te komen (afbeelding 1 - 4 ).

Tandheelkundig historie m.b.t. de 11 en 21

Endodontisch behandeld aan de 11 en 21 na een trauma op jonge leeftijd.
Verkleuring cervicaal 11 en 21 na endodontische behandeling.
Er is intern t.p.v. de 11 en 21 gebleekt, maar dit heeft niet tot voldoende resultaat geleid.
Prognose van behandelen 11 en 21 is goed.

Vraag van de orthodontist

Advies over een behandelvoorstel voor een zo mooi mogelijk resultaat. Daarnaast vraagt hij om bij de kronen palatinaal een gleufje te maken zodat een retentiespalk vervaardigd kan worden.

Wens van de patiënt

Mevrouw wil graag van haar blauwe tanden af, en eventueel de recessie van de 12 laten bedekken. Kosten zijn niet het probleem. Mevrouw heeft slapeloze nachten bij het idee dat haar tanden voorzien zullen worden van volledige kronen.

Onze vragen aan u waren

1
Welke mogelijkheden ziet u om de 11 en 21 er esthetisch fraai uit te laten zien?
 
2
Welke factoren uit deze casus zijn van belang voor uw behandelbeslissing?
 
3
Voor welke behandeling zou u kiezen, en waarom?
 

Antwoord op vraag 1

We kunnen kiezen uit diverse opties variërend van nieuwe veneers van composiet tot veneers van keramiek en het volledig omslijpen van de non-vitale 11 en 21.

Antwoord op vraag 2

Daarbij moet natuurlijk rekening worden gehouden met de genoemde wensen en verwachtingen van de patiënt. Ook zullen we ons moeten realiseren dat volledig omslijpen leidt tot verzwakking van de toch al verzwakte 11 en 21.
Aangezien de patiënt pas 34 jaar is zal elke oplossing in relatie gebracht moeten worden tot de levensverwachting. Keramische restauraties zullen niet meeverkleuren met de niet-behandelde buurelementen. We zullen de patiënt daarover moeten informeren.
Composiet of keramiek? Voor veneers van composiet hoeft meestal minder weefsel te worden afgenomen dan voor keramiek. Uit afbeelding 4 blijkt dat er nauwelijks extra tandweefsel afgenomen moet worden. Er werden eerder al composietveneers gemaakt en deze zijn verwijderd om te beoordelen hoe ernstig de verkleuring is en waar deze exact gelokaliseerd is.
Als voor keramische veneers gekozen wordt, zullen we ons moeten realiseren dat het zeer lastig is om de verkleuring cervicaal van de 11 en 21 succesvol te maskeren.

Antwoord op vraag 3

Bovenstaande afwegingen hebben ertoe geleid om te proberen met composiet en gebruikmakend van een opaker de verkleuring beter te maskeren.

Hoe ging de behandeling verder?

Cervicaal is een opake laag flow composiet (Beautifil Flow, Shofu) aangebracht na etsen, primen en aanbrengen van een bonding (Optibond XTR, Kerr) (afbeelding 5 ).
Daarna is een laag je OA1 van Everglow (Coltène) aangebracht (afbeelding 6 ).
Vervolgens is een laagje A2 cervicaal en A1 incisaal aangebracht dat we bedekten met een zeer dun laagje BL Trans (Everglow, Coltène) (afbeelding 7 ).

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Tandartspraktijk 5/2018 Naar de uitgave