Skip to main content
Top
Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Wat is diabetes?

Auteurs : dr. P. G. H. Janssen, drs. M. J. P. van Avendonk

Gepubliceerd in: Leven met diabetes mellitus type 2

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Diabetes mellitus is een ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Een andere – inmiddels verouderde – benaming voor diabetes is dan ook suikerziekte. Suiker in het bloed, ofwel glucose, is de belangrijkste energiebron van het lichaam. Glucose komt uit voeding met koolhydraten: zoete dingen met suiker, maar ook vruchten, melk, rijst, pasta en aardappelen. Via het bloed wordt glucose door het hele lichaam getransporteerd om alle spieren en organen te voorzien van energie. Dit gebeurt door insuline, het hormoon dat wordt aangemaakt door groepjes cellen in de alvleesklier, de zogeheten eilandjes van Langerhans.

Metagegevens
Titel
Wat is diabetes?
Auteurs
dr. P. G. H. Janssen
drs. M. J. P. van Avendonk
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6566-1_1