Skip to main content
Top

2009 | Boek

Leven met diabetes mellitus type 2

Auteurs: dr. P. G. H. Janssen, drs. M. J. P. van Avendonk

Redacteuren: dr. M. E. Numans, dr. H. J. Schers, dr. P. H. G. M. Soons

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Werd er vroeger nog vrij laconiek gesproken over diabetes type 2, de zogenoemde ouderdomssuiker, langzamerhand beginnen de alarmbellen te rinkelen. Want diabetes type 2 is helemaal niet zo onschuldig als veel mensen denken en is als een epidemie aan het oprukken onder ouderen en jongeren. In dit boek komen diverse aspecten van diabetes type 2 aan bod. Want wat is de oorzaak, kan het voorkomen worden of genezen, wat gebeurt er allemaal nadat de diagnose is gesteld, wat is het risico op complicaties? Maar ook: hoeveel invloed heeft diabetes op de omgeving? Gelukkig zijn er tegewnoordig veel manieren om diabetes goed te reguleren waardoor problemen zich steeds minder vaak voordoen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Hoofdstuk 1. Wat is diabetes?
Diabetes mellitus is een ziekte waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog is. Een andere – inmiddels verouderde – benaming voor diabetes is dan ook suikerziekte. Suiker in het bloed, ofwel glucose, is de belangrijkste energiebron van het lichaam. Glucose komt uit voeding met koolhydraten: zoete dingen met suiker, maar ook vruchten, melk, rijst, pasta en aardappelen. Via het bloed wordt glucose door het hele lichaam getransporteerd om alle spieren en organen te voorzien van energie. Dit gebeurt door insuline, het hormoon dat wordt aangemaakt door groepjes cellen in de alvleesklier, de zogeheten eilandjes van Langerhans.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Hoofdstuk 2. Hoe ontstaat diabetes type 2?
Bij het ontstaan van diabetes type 2 spelen twee factoren een belangrijke rol: de insulineproductie is niet voldoende én het lichaam is ongevoelig voor de kleine hoeveelheid insuline die nog wel geproduceerd wordt.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Hoofdstuk 3. Wat staat me te wachten?
Mensen met diabetes lopen risico op complicaties. Dat is voor velen een schrikbeeld. Maar er is ook positief nieuws: dankzij verbeterde behandelmethoden en onderzoek, maar ook door consequenter en zorgvuldiger te behandelen is bij steeds meer mensen de diabetesregulatie goed en is het risico op complicaties de laatste jaren aanzienlijk minder geworden. Er is geen garantie dat iemand met een goede diabetesregulatie die gezond eet en voldoende beweegt, helemaal geen complicaties krijgt. Zeker niet de mensen die al langere tijd diabetes hebben. Toch is dit wel dé manier om complicaties te voorkomen, of in elk geval uit te stellen. Een gezonde leefstijl en regelmatige controle van de bloedglucosewaarden blijven essentieel.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Hoofdstuk 4. Wat betekent diabetes voor mijn omgeving?
Diabetes heeft niet alleen impact op de persoon met diabetes zelf, maar zeker ook op de omgeving. Op zijn of haar partner, kinderen, goede vrienden en collega's. Het leven gaat er meestal toch wat anders uitzien wanneer diabetes is geconstateerd en het (soms) moeite kost om de bloedglucosewaarden onder controle te houden. Mensen met diabetes moeten nu eenmaal meer rekening houden met wat ze eten en drinken en hoeveel ze bewegen. Wanneer er spanning of stress op het werk is kan dat de bloedglucosewaarden flink in de war gooien. Maar de meeste mensen met diabetes zijn in staat hun diabetes aan te passen aan het leven dat ze leiden in plaats van andersom. Dat neemt niet weg dat diabetes impact heeft op de omgeving.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Hoofdstuk 5. Hoe kan diabetes type 2 behandeld worden?
Diabetes type 2 is vooralsnog niet te genezen, maar kan soms wel voorkomen worden of worden uitgesteld door gezonder te gaan leven en af te vallen. Door gezond te eten en een gezond lichaams-gewicht kan de geringe hoeveelheid insuline die nog aangemaakt wordt voldoende effect hebben om ervoor te zorgen dat de bloedglucosewaarden op niveau blijven. Pas wanneer de bloed-glucosewaarden blijven stijgen, zijn medicijnen nodig. In eerste instantie zullen dat bloedglucoseverlagende tabletten zijn, eventueel in combinatie met een persoonlijk dieetadvies. Wanneer ook dat niet meer voldoende effect heeft, wordt aangeraden om insuline te gaan spuiten. Er zijn heel veel behandelingsmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2. Voor vrijwel iedereen is er een geschikt middel of een combinatie van verschillende medicijnen. Wanneer de bloedglucosewaarden met medicijnen onder controle kunnen worden gehouden, verbetert de kwaliteit van leven en vermindert de kans op complicaties.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Hoofdstuk 6. Hoe kan ik met diabetes leven?
Voor sommige mensen is het een opluchting wanneer de diagnose diabetes wordt gesteld: zij hebben zich jaren niet fit gevoeld zonder dat zij de reden daarvan wisten. Die reden is nu duidelijk en er kan iets aan gedaan worden. Anderen schrikken juist enorm; de confrontatie met een chronische ziekte is niet eenvoudig te verwerken. Voor beiden geldt dat er na de diagnose veel op hen afkomt. Want hoe ga je verder? Welke behandeling is goed, in hoeverre is verandering van leefstijl nodig, is het mogelijk gewoon te blijven werken? Diabetes moet worden ingepast in het dagelijks leven van de persoon met diabetes zelf, maar ook van de naaste omgeving. Zeker in het begin is dat wennen en zal het niet altijd eenvoudig zijn. Maar met de juiste instelling, wilskracht, steun van de omgeving en hulp van artsen of diabetesverpleegkundigen kunnen de meeste mensen een ‘gewoon’ leven leiden.
P. G. H. Janssen, M. J. P. van Avendonk
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met diabetes mellitus type 2
Auteurs
dr. P. G. H. Janssen
drs. M. J. P. van Avendonk
Redacteuren
dr. M. E. Numans
dr. H. J. Schers
dr. P. H. G. M. Soons
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6566-1
Print ISBN
978-90-313-5122-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6566-1