Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | onderzoek | Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017

Waarom zijn cliënten het oneens met de uitslag van de EZWB?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2017
Auteur:
MSc Loraine Gras

Samenvatting

Inleiding: sinds de invoering van de EZWB bestaat de gedachte dat er een forse stijging van protestmeldingen is. Doel: aanwijzen van samenhangende factoren voor protestmeldingen en bezwaarzaken. Methode: alle cliënten van UWV kantoor Hengelo (n = 141) die in de periode juni tot en met augustus 2016 een beslissing hebben ontvangen dat hun uitkering op basis van de EZWB uitslag wordt beëindigd, zijn uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Resultaten: 51 cliënten hebben deelgenomen. Significante verschillen tussen deelnemers die het eens versus oneens met de uitslag waren, werden gevonden voor opleidingsniveau, begrip beoordelingskader, van plan zijn actie te ondernemen, ziekteperceptie en sociale steun. Discussie: de resultaten sluiten gedeeltelijk aan bij wat uit literatuur bekend is. Opvallend was dat er een trend werd gezien waarbij deelnemers die begeleid waren door ex-werkgever de uitslag vaker accepteerden dan wanneer begeleiding door het UWV had plaatsgevonden. Conclusie: een lager opleidingsniveau, het niet begrijpen hoe de uitslag van de EZWB tot stand komt, verschillende ziektepercepties en weinig ervaren steun bij problemen zijn voorspellende factoren voor protestmeldingen en bezwaarzaken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017 Naar de uitgave