Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | voor de praktijk | Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017

Equality of arms: het verlossende woord?1

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2017
Auteur:
Jim Faas

Samenvatting

Kort geleden besprak ik in dit tijdschrift 2 het spraakmakende Korošec-arrest van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en de mogelijke consequenties van dit arrest voor de Nederlandse rechtspraktijk. De hamvraag is of er sprake is van ‘equality of arms’ – een gelijkwaardige procespositie – , zoals vereist door artikel 6 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM), daar waar de overheid voor haar beslissingen gebruik moet maken van medische deskundigheid, zoals in WIA-zaken of BMA-zaken (zaken van het Bureau Medische advisering, dat adviseert aan de Immigratie- en Naturalisatiedienst, IND). Hoe moet de bestuursrechter die ‘equality of arms’ vaststellen en is de onafhankelijkheid van bijvoorbeeld verzekeringsartsen daarbij in het geding? Met spanning was het wachten op een uitspraak van ons hoogste rechtscollege over deze materie. Die uitspraak is er nu en bespreek ik in dit artikel. 3

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2017 Naar de uitgave

nieuws

Nieuws