Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 4/2010

01-04-2010 | Commentaar

Voorspellende waarde van screenen

Auteur: prof.dr. G. J. Dinant

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 4/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Nielen et al. spreken in hun artikel over fout-positieve testresultaten.1 De auteurs verstaan daaronder: de zelftest op albuminurie is afwijkend maar de zelftester heeft (nog) geen nierfalen. Het probleem lijkt (mede) door een leesfout van de zelftester te zijn veroorzaakt, een fout die de huisarts hopelijk niet maakt. Het is een voorbeeld van hoe een test minderbetrouwbaar kan zijn. Maar in de Niercheck-campagne ging nog een paar dingen fout, of in elk geval niet zoals dokters het graag zien. Zo gingen de nodige mensen met een afwijkende testuitslag niet of pas veel later naar de huisarts en werden anderen mogelijk ten onrechte gerustgesteld door een niet-afwijkende testuitslag bij een controlebezoek (hoewel het laatste niet kon worden onderzocht). Deze problemen gaan niet over de betrouwbaarheid maar over devoorspellende waarde van de test en het gedrag van de zelftester.2 Het is duidelijk dat een test eerst betrouwbaar moet zijn voordat zijn voorspellende waarde interessant wordt. Nielen et al. maken geen onderscheid tussen deze begrippen. Pas nadat alle onbetrouwbare testuitslagen zijn verwijderd, is het toegestaan om in de resterende groep met betrouwbare testuitslagen uit te rekenen wat de voorspellende waarde van de test is. Hieronder geef ik van het laatste een rekenvoorbeeld, gericht op de huisarts die een deel van zijn praktijkpopulatie wil screenen. …
Literatuur
1.
go back to reference Nielen MJ, Schellevis FG, Verheij RA. De bruikbaarheid van een gratis zelftest voor screening op albuminurie in de Nederlandse bevolking. Huisarts Wet 2010;53:188–92.CrossRef Nielen MJ, Schellevis FG, Verheij RA. De bruikbaarheid van een gratis zelftest voor screening op albuminurie in de Nederlandse bevolking. Huisarts Wet 2010;53:188–92.CrossRef
2.
go back to reference Dinant GJ, Spigt MG, Knottnerus JA. Praktische epidemiologie. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2008. Dinant GJ, Spigt MG, Knottnerus JA. Praktische epidemiologie. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2008.
Metagegevens
Titel
Voorspellende waarde van screenen
Auteur
prof.dr. G. J. Dinant
Publicatiedatum
01-04-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 4/2010
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-010-0086-4

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Huisarts en wetenschap 4/2010 Naar de uitgave