Skip to main content
Top

2020 | OriginalPaper | Hoofdstuk

13. Voeding

Auteurs : Karine Hoenderdos, Mary Stottelaar, Ir. Angela Severs, Christel Vondermans

Gepubliceerd in: Handboek leefstijlgeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Gezond eten is een van de pijlers van leefstijlgeneeskunde. Het veranderen van een voedingspatroon kan zorgen voor snelle verbetering van bijvoorbeeld darmklachten, lichaamsgewicht, bloedlipiden en bloedglucose. Voeding is dus een krachtig medicijn, maar tegelijkertijd is het lastig om voedingsgewoonten te veranderen, ook omdat de maatschappij voortdurend verleidt tot méér en ongezond eten. Wat is nu gezond eten? De belangrijkste basis is het eten van zo veel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Er zijn meerdere voorlichtingsmodellen voor voeding, zoals de Schijf van Vijf en de PuurGezond Piramide. Voor gezond eten bestaat geen standaardrecept dat voor iedereen geldt. Het is daarom altijd zinvol om patiënten door te verwijzen naar een diëtist als ze een dieet nodig hebben, en/of naar een diëtist, leefstijlcoach of gewichtsconsulent als ze gezonder willen eten of willen afvallen.
Literatuur
go back to reference Anton, S. D., et al. (2018). Flipping the metabolic switch: Understanding and applying health benefits of fasting. Obesity, 26(2), 254–268. Anton, S. D., et al. (2018). Flipping the metabolic switch: Understanding and applying health benefits of fasting. Obesity, 26(2), 254–268.
go back to reference Aveyard, P., et al. (2016). Screening and brief intervention for obesity in primary care: A parallel, two-arm, randomised trial. Lancet, 388, 2492–2500. Aveyard, P., et al. (2016). Screening and brief intervention for obesity in primary care: A parallel, two-arm, randomised trial. Lancet, 388, 2492–2500.
go back to reference Binsbergen, J. J., et al. (2010). NHG-standaard obesitas. Huisarts & Wetenschap, 53, 609–625. Binsbergen, J. J., et al. (2010). NHG-standaard obesitas. Huisarts & Wetenschap, 53, 609–625.
go back to reference Boon, M., & Van Rossum, L. (2019). VET belangrijk. Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Amsterdam: Ambo|Anthos. Boon, M., & Van Rossum, L. (2019). VET belangrijk. Feiten en fabels over voeding, vetverbranding en verborgen dikmakers. Amsterdam: Ambo|Anthos.
go back to reference DiNicolantonio, J. J., et al. (2016). The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 58(5), 464–472. DiNicolantonio, J. J., et al. (2016). The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Diseases, 58(5), 464–472.
go back to reference Fiolet, T., et al. (2018). Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ, 360, k322. Fiolet, T., et al. (2018). Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ, 360, k322.
go back to reference Gezondheidsraad (2001). Voedingsnormen: Energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2001/19. Gezondheidsraad (2001). Voedingsnormen: Energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2001/19.
go back to reference Gezondheidsraad (2006). Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2006/21. Gezondheidsraad (2006). Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2006/21.
go back to reference Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2012/15. Gezondheidsraad (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamine D. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2012/15.
go back to reference Gezondheidsraad (2015a). Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2015/24. Gezondheidsraad (2015a). Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2015/24.
go back to reference Gezondheidsraad (2015b). Zuivel. Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, Nr. A15/32. Gezondheidsraad (2015b). Zuivel. Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, Nr. A15/32.
go back to reference Gezondheidsraad (2017). Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2017/08. Gezondheidsraad (2017). Beweegrichtlijnen 2017. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2017/08.
go back to reference Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2018/19. Gezondheidsraad (2018). Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen. Den Haag: Gezondheidsraad, publicatienr. 2018/19.
go back to reference Hall, K. D. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism, 30(1), 67–77.e3. Hall, K. D. (2019). Ultra-Processed Diets Cause Excess Calorie Intake and Weight Gain: An Inpatient Randomized Controlled Trial of Ad Libitum Food Intake. Cell Metabolism, 30(1), 67–77.e3.
go back to reference Katz, D. L., & Meller, S. (2014). Can we say what diet is best for health? Annual Review of Public Health, 35, 83–103. Katz, D. L., & Meller, S. (2014). Can we say what diet is best for health? Annual Review of Public Health, 35, 83–103.
go back to reference Kratz, M., et al. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition, 52, 1–24. Kratz, M., et al. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European Journal of Nutrition, 52, 1–24.
go back to reference Monteiro, C., et al. (2012). The food system. Ultra-processing. The big issue for nutrition, disease, health, well-being. Journal of the World Public Health Nutrition Association, 3(12), 527–569. Monteiro, C., et al. (2012). The food system. Ultra-processing. The big issue for nutrition, disease, health, well-being. Journal of the World Public Health Nutrition Association, 3(12), 527–569.
go back to reference Monteiro, C. A., et al. (2017). Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition, 21(1), 18–26. Monteiro, C. A., et al. (2017). Household availability of ultra-processed foods and obesity in nineteen European countries. Public Health Nutrition, 21(1), 18–26.
go back to reference Monteiro, C. A., et al. (2019). Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. Rome: FAO. Monteiro, C. A., et al. (2019). Ultra-processed foods, diet quality, and health using the NOVA classification system. Rome: FAO.
go back to reference Rico-Campa, A., et al. (2019). Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ, 365, l1949. Rico-Campa, A., et al. (2019). Association between consumption of ultra-processed foods and all cause mortality: SUN prospective cohort study. BMJ, 365, l1949.
go back to reference Srour, B., et al. (2019). Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: Prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ, 365, l1451. Srour, B., et al. (2019). Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: Prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ, 365, l1451.
go back to reference Steele, E. M., et al. (2017). The share of ultra-processed foods and the overall nutritional quality of diets in the US: Evidence from a nationally representative cross-sectional study. Population Health Metrics Advancing Innovation in Health Measurement, 15: 6. Steele, E. M., et al. (2017). The share of ultra-processed foods and the overall nutritional quality of diets in the US: Evidence from a nationally representative cross-sectional study. Population Health Metrics Advancing Innovation in Health Measurement, 15: 6.
go back to reference Van Kreijl, C. F., & Knaap, A. G. A. C. (Red.). (2004). Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. RIVM-rapport, nummer: 270555007. Bilthoven: RIVM. Van Kreijl, C. F., & Knaap, A. G. A. C. (Red.). (2004). Ons eten gemeten. Gezonde voeding en veilig voedsel in Nederland. RIVM-rapport, nummer: 270555007. Bilthoven: RIVM.
go back to reference Voedingscentrum (2018). Richtlijnen Schijf van Vijf. Den Haag, 5e druk, november 2018. Voedingscentrum (2018). Richtlijnen Schijf van Vijf. Den Haag, 5e druk, november 2018.
go back to reference WHO (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization. ISBN 978 92 4 154902 8. WHO (2015). Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization. ISBN 978 92 4 154902 8.
Metagegevens
Titel
Voeding
Auteurs
Karine Hoenderdos
Mary Stottelaar
Ir. Angela Severs
Christel Vondermans
Copyright
2020
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2324-1_13