Skip to main content
Top

2007 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Voeding van ouderen

Auteurs : Prof. dr. J. J. van Binsbergen, Prof. Dr. J. M. G. A. Schols, Mevr. prof. dr. ir. C. P. G. M. de Groot

Gepubliceerd in: Het Geriatrie formularium.

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Met het snel stijgende aantal ouderen in de samenleving neemt het belang van inzicht in een optimale voeding voor de oudere mens toe. Een adequate voeding is namelijk één van de elementen die er toe bijdraagt de latere levensjaren in goede gezondheid door te brengen. Het in kaart brengen van de voedingstoestand en de voedingsbehoefte van deze leeftijdscategorie wordt bemoeilijkt door de grote heteroiteenlopende fysiologische, psychologische, sociale en economische veranderingen. Karakteristiek voor de groep ouderen is voorts een hoge prevalentie van zowel verouderings- als welvaartsziekten en een toenemende kwetsbaarheid met hieraan gekoppeld een verhoogd risico op ondervoeding. …
Literatuur
go back to reference Durga J, van Boxtel MP, Schouten EG et al. Effect of 3-year folic acid supplementation on cognitive function in older adultsin the FACIT trial: a randomised, double blind, controlled trial. Lancet 2007;369:208–16.PubMedCrossRef Durga J, van Boxtel MP, Schouten EG et al. Effect of 3-year folic acid supplementation on cognitive function in older adultsin the FACIT trial: a randomised, double blind, controlled trial. Lancet 2007;369:208–16.PubMedCrossRef
go back to reference Eussen SJ, de Groot LC, Clarke R et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose-finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167–72.PubMedCrossRef Eussen SJ, de Groot LC, Clarke R et al. Oral cyanocobalamin supplementation in older people with vitamin B12 deficiency: a dose-finding trial. Arch Intern Med 2005;165:1167–72.PubMedCrossRef
go back to reference Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006, publicatie nr. 2006/21. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006, publicatie nr. 2006/21.
go back to reference Halfens RJG, Janssen MAP, Meijers JMM et al. Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen: Resultaten negende jaarlijkse meting 2006. Maastricht: Universiteit Maastricht, ISBN-10: 90-806663-7-8; ISBN-13: 978-90-806663-7-5. Halfens RJG, Janssen MAP, Meijers JMM et al. Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen: Resultaten negende jaarlijkse meting 2006. Maastricht: Universiteit Maastricht, ISBN-10: 90-806663-7-8; ISBN-13: 978-90-806663-7-5.
go back to reference Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004:292:1433–9.PubMedCrossRef Knoops KT, de Groot LC, Kromhout D et al. Mediterranean diet, lifestyle factors, and 10-year mortality in elderly European men and women: the HALE project. JAMA 2004:292:1433–9.PubMedCrossRef
go back to reference Leibovitch ER, Deamer RL, Sanderson LA. Careful drug selection and patient counseling can reduce the risk in older patients. Geriatrics 2004;59:19–33.PubMed Leibovitch ER, Deamer RL, Sanderson LA. Careful drug selection and patient counseling can reduce the risk in older patients. Geriatrics 2004;59:19–33.PubMed
Metagegevens
Titel
Voeding van ouderen
Auteurs
Prof. dr. J. J. van Binsbergen
Prof. Dr. J. M. G. A. Schols
Mevr. prof. dr. ir. C. P. G. M. de Groot
Copyright
2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6431-2_5