Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

21. Voeding en spijsvertering

Auteurs : L.N. Bouman, J.H.J. Muntinga, R. Bakels

Gepubliceerd in: Leerboek medische fysiologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het lichaam heeft voortdurend behoefte aan bouwstoffen en energierijke stoffen en daarom moet de voeding aan bepaalde voorwaarden voldoen. De regulatie van de voedselopname staat onder invloed van een honger- en verzadigingscentrum en wordt beknopt besproken. Het transport van voedsel naar de maag wordt beschreven, de verschillende fasen van de slikreflex, evenals het transport door de maag, de dunne en de dikke darm. Daarnaast wordt het effect van de passage door de maag, de dunne en dikke darm op het voedsel beschreven en komt de functie van de lever in de regeling van de plasmaconcentraties van opgenomen voedingsstoffen en verschillende bloedbestanddelen aan de orde.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Metagegevens
Titel
Voeding en spijsvertering
Auteurs
L.N. Bouman
J.H.J. Muntinga
R. Bakels
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2008-0_21