2011 | OriginalPaper | Hoofdstuk
Voeding en maag-, darm- en leverziekten
Auteurs : Drs. C.S. Horjus, Drs. J.M. Kersten, Drs. B.W.M. Spanier
Gepubliceerd in: Het voeding formularium
Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum
Het vakgebied van de maag-, darm- en leverziekten wordt gekenmerkt door zowel acute als chronische aandoeningen. Omdat het aandoeningen van het spijsverteringskanaal betreffen, dringt al snel de vraag op of er ook voedingsaanpassingen nodig zijn. Doorgaans volstaan adviezen over algemene goede voeding conform de landelijke Richtlijnen Goede voeding. Daarnaast worden regelmatig voedings- en leefstijladviezen gegeven die wetenschappelijk bezien twijfelachtig zijn en vooralsnog naar het land der fabelen verwezen kunnen worden. Bij het wetenschappelijk onderzoek naar de rol van voedingsinterventies speelt regelmatig het placebo-effect een grote rol.