Skip to main content
Top

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Voeding en lichaamstemperatuur

Auteur : Everie Sesink

Gepubliceerd in: Basisverpleegkunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Het spijsverteringssysteem zorgt voor de vertering en opname van voedsel. Eten en drinken komt via de mond-keelholte en de slokdarm in de maag. Het spijsverteringskanaal bestaat uit de mond-keelholte, slokdarm, maag, dunne darm en dikke darm. Het voedsel wordt fijngekauwd in de mond en met speeksel vermengd. Het speeksel bevat water (transport- en oplosmiddel), slijm (glijmiddel) en enzymen voor koolhydraatvertering en doden van bacteriën. Na het doorslikken komt het voedsel in de slokdarm en met de spieren van deze buis wordt het voedsel voortbewogen naar de maag. De spieren van de maag zorgen voor het mengen, kneden en transport van het voedsel. Het voedsel vervolgt door maagperistaltiek zijn weg naar de dunne darm. Via een sluitspier komt de voedselbrij in de dunne darm. In de dunne darm zorgen spijsverteringssappen voor de vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten van het bewerkte voedsel. Hierna worden de voedingsstoffen zoals glucose, vetzuren en aminozuren (afgebroken eiwitten) via de dunne darm opgenomen in het bloed of de lymfevaten en vervoerd naar de weefsels. Niet verteerbare koolhydraten bestaan uit vezels die van belang zijn voor een goede darmwerking. In de dikke darm wordt het waterige mengsel verder bewerkt, via de darmwand worden zouten en water geresorbeerd in het bloed. Wat overblijft is gebonden ontlasting die via de endeldarm en de anus uitgescheiden worden.
Literatuur
go back to reference Achterberg T, Eliens AM, Strijbol NCM, et al. Effectief verplegen. 3e druk. Dwingeloo: Kavanah, 2008. Achterberg T, Eliens AM, Strijbol NCM, et al. Effectief verplegen. 3e druk. Dwingeloo: Kavanah, 2008.
go back to reference Berman A, Snyder SJ. Kozier & Erb’s Fundamentals of Nursing. Concepts, Process, and Practice. Ninth edition. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson, 2012. Berman A, Snyder SJ. Kozier & Erb’s Fundamentals of Nursing. Concepts, Process, and Practice. Ninth edition. Upper Saddle River, New Jersey: Pearson, 2012.
go back to reference Bulecheck MG, Butcher HK, McCloskey Dochterman J. Verpleegkundige interventies. Amsterdam: Reed Business, 2010. Bulecheck MG, Butcher HK, McCloskey Dochterman J. Verpleegkundige interventies. Amsterdam: Reed Business, 2010.
go back to reference Carpenito-Moyet LJ. Zakboek verpleegkundige diagnosen. 4e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers, 2012. Carpenito-Moyet LJ. Zakboek verpleegkundige diagnosen. 4e druk. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers, 2012.
go back to reference Dom G. Veilig eten. Kopen, koken en bewaren. Den Haag: Consumentenbond, 2011. Dom G. Veilig eten. Kopen, koken en bewaren. Den Haag: Consumentenbond, 2011.
go back to reference Jüngen IJD, Kerstens JAM (red). Psychiatrie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2013. Jüngen IJD, Kerstens JAM (red). Psychiatrie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2013.
go back to reference Jüngen IJM, Zaagman-Buuren M van. Pathologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2006. Jüngen IJM, Zaagman-Buuren M van. Pathologie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2006.
go back to reference Merck Manual Medisch Handboek, tweede geheel herziene versie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2005. Merck Manual Medisch Handboek, tweede geheel herziene versie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2005.
go back to reference Plas M, Witteman B, Vries J de. Transmuraal zorgpad. Ondervoeding bij Gelderse Vallei. Plas M, Witteman B, Vries J de. Transmuraal zorgpad. Ondervoeding bij Gelderse Vallei.
go back to reference Schilp J, Leistra E, Vries OJ de. Ondervoeding herkennen in het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam. Vergelijking van instrumenten. Nederlands tijdschrift voor evidence based practice. 2011;3:18-23.CrossRef Schilp J, Leistra E, Vries OJ de. Ondervoeding herkennen in het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam. Vergelijking van instrumenten. Nederlands tijdschrift voor evidence based practice. 2011;3:18-23.CrossRef
go back to reference Schim van der Loef-van Veen JR. Geriatrie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2012. Schim van der Loef-van Veen JR. Geriatrie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2012.
go back to reference Spieker P. Ziekenhuis niet ingericht voor morbide obese patiënt. Hulpmiddelen voor de Bariatrische patiënt. Bijzijn. 2010;5;4:24-25. Spieker P. Ziekenhuis niet ingericht voor morbide obese patiënt. Hulpmiddelen voor de Bariatrische patiënt. Bijzijn. 2010;5;4:24-25.
go back to reference Siereveld G, Stipdonck C, Wout J van ‘t. Voorbeeldig handelen 2 Medicatie. Toedienen van een hypodermoclyse. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2010. Siereveld G, Stipdonck C, Wout J van ‘t. Voorbeeldig handelen 2 Medicatie. Toedienen van een hypodermoclyse. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2010.
go back to reference Tervoort MJ, Jüngen IJD. Medische fysiologie en anatomie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009. Tervoort MJ, Jüngen IJD. Medische fysiologie en anatomie. Houten: Bohn Stafleu van Loghum, 2009.
go back to reference BijZijn-XL. Toedienen van een Hypodermoclyse. BijZijn-XL. 2012;7:32-34. BijZijn-XL. Toedienen van een Hypodermoclyse. BijZijn-XL. 2012;7:32-34.
go back to reference Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Handboek wondzorg. 2e druk. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2009. Wit-Gele Kruis Vlaanderen. Handboek wondzorg. 2e druk. Maarssen: Elsevier Gezondheidszorg, 2009.
go back to reference Wolffers I. Het gezonde afvalboek. Gids voor een ander leven. Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2008. Wolffers I. Het gezonde afvalboek. Gids voor een ander leven. Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2008.
go back to reference Wollfers I. Het dikke afvalboek. De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2007. Wollfers I. Het dikke afvalboek. De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2007.
go back to reference Transferpunt Vaardigheidsonderwijs. Werkcahier Skillslab-methode. Niveau 5. Voeding. 5e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2004. Transferpunt Vaardigheidsonderwijs. Werkcahier Skillslab-methode. Niveau 5. Voeding. 5e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2004.
go back to reference Transferpunt Vaardigheidsonderwijs. Werkcahier Skillslab-methode. Niveau. Voeding. 6e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2006. Transferpunt Vaardigheidsonderwijs. Werkcahier Skillslab-methode. Niveau. Voeding. 6e dr. Houten: Bohn Stafleu van Loghum; 2006.
go back to reference Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad; 2002. Publicatienr. 2002/12. Enkele belangrijke ontwikkelingen in de voedselconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad; 2002. Publicatienr. 2002/12.
go back to reference Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012. Universiteit van Maastricht. Rapportage resultaten Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen 2012. Universiteit van Maastricht.
go back to reference Overgewicht en obesitas. Den Haag: Gezondheidsraad; 2003. Publicatienr. 2003/07. Overgewicht en obesitas. Den Haag: Gezondheidsraad; 2003. Publicatienr. 2003/07.
go back to reference Richtlijn voor de vezelconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publicatienr. 2006/03. Richtlijn voor de vezelconsumptie. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publicatienr. 2006/03.
go back to reference V&VN, Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, November 2011. V&VN, Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, November 2011.
go back to reference V&VN, Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, Aanbevelingen November 2011. V&VN, Landelijke multidisciplinaire richtlijn Decubitus preventie en behandeling, Aanbevelingen November 2011.
go back to reference Voedingsnormen energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad, 2001. Publicatienr. 2001/19. Voedingsnormen energie, eiwitten, vetten en verteerbare koolhydraten. Den Haag: Gezondheidsraad, 2001. Publicatienr. 2001/19.
go back to reference Integraal Kankercentrum. Voedingstekort Landelijke richtlijn, Versie: 1.1. Integraal Kankercentrum. Voedingstekort Landelijke richtlijn, Versie: 1.1.
Metagegevens
Titel
Voeding en lichaamstemperatuur
Auteur
Everie Sesink
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0360-1_5