01-10-2007 | Redactioneel
Voeding en hersenfuncties: eten niet vergeten!
Auteurs:
W. A. van Staveren, C. P. G. M. de Groot
Gepubliceerd in:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie
|
Uitgave 5/2007
Log in om toegang te krijgen
Extract
Vorig jaar overleed Hendrikje van Andel op 115 jarige leeftijd. Bijzonder was dat tot op de laatste dag haar hersenen nog goed functioneerden: “als van een gezonde vrouw van vijftig of zestig jaar”. Mensen bereiken zelden deze hoge leeftijd en van degenen die zich hoog bejaard mogen noemen, zijn er velen die lijden aan stoornissen in de hersenfuncties. De voornaamste van deze hersen- of cognitieve functies zijn inprentingen, geheugen, oriëntatie, taalgebruik en taalbegrip, rekenen, snelheid van informatieverwerking, aandacht en concentratie. Europese prevalentie cijfers van ouderen met cognitieve aandoeningen variëren sterk en zijn afhankelijk van leeftijd en toegepaste definities. United Nations documenten tonen prevalentie cijfers van 3-23 procent in de leeftijdscategorie boven de 65 jaar. Jaarlijks ontwikkelen ongeveer 10-15 procent van de mensen met milde cognitieve achteruitgang dementie. De gevolgen van deze aandoening zijn voor het individu en diens omgeving dramatisch en ingrijpend. Door de veroudering van de bevolking zal de incidentie van dementie sterk toenemen en dit zal naast genoemde individuele consequenties ook grote maatschappelijke gevolgen hebben. Tot op heden zijn er nog geen overtuigende medische behandelingen die dementie kunnen genezen of de achteruitgang in het proces kunnen stoppen. Daarom is de aandacht momenteel gericht op preventie en is onder andere de vraag gericht op preventieve mogelijkheden van levensstijl en voeding. …