Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 11/2011

01-11-2011 | Beschouwing

Voeding bij kanker

Auteurs: dr. S. Beijer, prof.dr. J.J. van Binsbergen

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 11/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Beijer S, Van Binsbergen JJ. Voeding bij kanker. Huisarts Wet 2011;54(11):608- 11.
Voor patiënten met kanker is een optimale voedingstoestand van groot belang om de behandelingen te kunnen doorstaan, complicaties te beperken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Huisartsen gaan bij ongewild gewichtsverlies – terecht – het liefst voortvarend achter de primaire diagnose aan. Daardoor kunnen de voedingsaspecten ondergesneeuwd raken.
Ondervoeding komt voor bij meer dan de helft van alle kankerpatiënten, en is het gevolg van onvoldoende inname, metabole ontregeling of een combinatie van beide. Door metabole ontregeling wordt behalve vet ook spiermassa afgebroken. Bij een aantal vormen van kanker en bij sommige chemotherapieën kan sarcopenie of sarcopene obesitas optreden, waarbij spiermassa verloren gaat terwijl het lichaamsgewicht gelijk blijft of zelfs toeneemt.
De voedingsproblematiek bij kanker is heel divers en bij patiënten en verzorgers leven doorgaans veel onduidelijkheden over de voeding. Dit alles vraagt om een anticiperende benadering van de huisarts.
Literatuur
1.
go back to reference Wie GA, Cho YA, Kim SY, Kim SM, Bae JM, Joung H. Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition;26:263–8. Wie GA, Cho YA, Kim SY, Kim SM, Bae JM, Joung H. Prevalence and risk factors of malnutrition among cancer patients according to tumor location and stage in the National Cancer Center in Korea. Nutrition;26:263–8.
2.
go back to reference Expertgroep landelijke richtlijn ondervoeding bij kanker. Richtlijn ondervoeding bij kanker (1.0). Utrecht: Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), te verschijnen 2011. Expertgroep landelijke richtlijn ondervoeding bij kanker. Richtlijn ondervoeding bij kanker (1.0). Utrecht: Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), te verschijnen 2011.
3.
go back to reference Vogel J, Beijer S, Doornink N, Wipkink A (redactie). Handboek voeding bij kanker. Utrecht: De Tijdstroom, te verschijnen 2012. Vogel J, Beijer S, Doornink N, Wipkink A (redactie). Handboek voeding bij kanker. Utrecht: De Tijdstroom, te verschijnen 2012.
4.
go back to reference Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol;12:489–95. Fearon K, Strasser F, Anker SD, Bosaeus I, Bruera E, Fainsinger RL, et al. Definition and classification of cancer cachexia: an international consensus. Lancet Oncol;12:489–95.
5.
go back to reference Demark-Wahnefried W, Peterson BL, Winer EP, Marks L, Aziz N, Marcom PK, et al. Changes in weight, body composition, and factors influencing energy balance among premenopausal breast cancer patients receiving adjuvant chemotherapy. J Clin Oncol 2001;19:2381–9.PubMed Demark-Wahnefried W, Peterson BL, Winer EP, Marks L, Aziz N, Marcom PK, et al. Changes in weight, body composition, and factors influencing energy balance among premenopausal breast cancer patients receiving adjuvant chemotherapy. J Clin Oncol 2001;19:2381–9.PubMed
6.
go back to reference Mensink P, De Bont M, Remijnse-Meester T, Kattemölle-van den Berg S, Liefaard A, Meijers J, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Ondervoeding. Huisarts Wet 2010;53:S7–10. Mensink P, De Bont M, Remijnse-Meester T, Kattemölle-van den Berg S, Liefaard A, Meijers J, et al. Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak Ondervoeding. Huisarts Wet 2010;53:S7–10.
7.
go back to reference Kok FJ, Van Binsbergen JJ, Breedveld BC, Büller HA, Feskens EJM, Van der Greft AM, et al. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publicatie nr 2006/21. Kok FJ, Van Binsbergen JJ, Breedveld BC, Büller HA, Feskens EJM, Van der Greft AM, et al. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006. Publicatie nr 2006/21.
8.
go back to reference De Graeff A, Van Bommel J, Van Deijck R, Van den Eynden B, Krol R, Oldenmenger W, et al. Palliatieve zorg, richtlijnen voor de praktijk. Utrecht: Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), 2010. De Graeff A, Van Bommel J, Van Deijck R, Van den Eynden B, Krol R, Oldenmenger W, et al. Palliatieve zorg, richtlijnen voor de praktijk. Utrecht: Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), 2010.
9.
go back to reference Dewey A, Baughan C, Dean T, Higgins B, Johnson I. Eicosapentaenoic acid (EPA, an omega-3 fatty acid from fish oils) for the treatment of cancer cachexia. Cochrane Database Syst Rev 2007, Issue 1. Art. No.: CD004597. Dewey A, Baughan C, Dean T, Higgins B, Johnson I. Eicosapentaenoic acid (EPA, an omega-3 fatty acid from fish oils) for the treatment of cancer cachexia. Cochrane Database Syst Rev 2007, Issue 1. Art. No.: CD004597.
10.
go back to reference Lawenda BD, Kelly KM, Ladas EJ, Sagar SM, Vickers A, Blumberg JB. Should supplemental antioxidant administration be avoided during chemotherapy and radiation therapy? J Natl Cancer Inst 2008;100:773–83.PubMedCrossRef Lawenda BD, Kelly KM, Ladas EJ, Sagar SM, Vickers A, Blumberg JB. Should supplemental antioxidant administration be avoided during chemotherapy and radiation therapy? J Natl Cancer Inst 2008;100:773–83.PubMedCrossRef
Metagegevens
Titel
Voeding bij kanker
Auteurs
dr. S. Beijer
prof.dr. J.J. van Binsbergen
Publicatiedatum
01-11-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 11/2011
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-011-0294-6

Andere artikelen Uitgave 11/2011

Huisarts en wetenschap 11/2011 Naar de uitgave