Skip to main content
main-content
Top

26-11-2014 | Nieuws

Verborgen Vrouwenleed: nieuw boek over bekken(bodem)problemen

Bekkenfysiotherapeut Marijke Slieker-Ten Hove doet letterlijk een boekje open in Verborgen Vrouwenleed. Het boek behandelt bekken(bodem)problemen, zoals urineverlies.

“Sommige vrouwen lopen er jaren mee rond zonder iets te zeggen. Het is een taboe, terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om het te behandelen”, vertelt de bekkenfysiotherapeut. Dagelijks komt ze patiënten tegen, zoals Maria. Vijf jaar lang hield ze het verborgen. Na de laatste zwangerschap had Maria last van ontlastingverlies. “Deze vrouw leefde op het toilet. Het zorgde voor spanningen in het gezin. Ze trok zich volledig terug. De kinderen vonden ‘mama niet meer leuk’, omdat ze met niets meer mee deed”, vertelt Slieker. Slieker richtte in 2011 het ProFundum Instituut op, met locaties in Hendrik-Ido-Ambacht en Dordrecht. Vrouwen kunnen daar terecht voor specialistische hulp. Uit een rondgang onder patiënten merkte ze dat er behoefte was aan een duidelijke uitleg over bekkenbodemklachten. “Geen ingewikkelde flyers, maar een boek geschreven in praattaal met speelse illustraties.” Achterin staat een begrippenlijst met medische termen. “Moeders zouden dit boek ook aan hun dochters moeten doorgeven.” Zo wordt er in Verborgen vrouwenleed niet gesproken over ‘incontinentie’, maar over ‘het niet kunnen ophouden’. Bekkenbodemklachten blijken een behoorlijke impact te hebben op het leven. “Vrouwen trekken zich sociaal terug of hebben pijn bij het vrijen. De kosten voor de zorg lopen hoog op.”

 

In het ProFundum Instituut behandelt Slieker met haar team verschillende patiënten en verleent ze specialistische hulp. “Ik heb patiënten van 10 tot 95 jaar. Soms slaken ze een diepe zucht als ze hun probleem kenbaar maken. Wij verlenen eerste hulp om de klachten draaglijk te maken.” ‘Geen tijd’, ‘geen zin’, ‘te duur’: het zijn volgens Slieker herkenbare excuses van vrouwen die wegens intieme klachten het sporten afzeggen. “Ze verliezen urine bij het sporten, maar durven daarmee niet naar buiten te komen. “In het boek staat een smoesjes-top tien, waarin ze de excuses opsomt. Volgens Slieker denken vrouwen vaak ‘dat het vanzelf overgaat’, maar de klachten worden alleen maar erger. ”Daardoor lopen sommigen jaren met een geheim rond. Ze dragen inlegkruisjes of luiers. Ze vinden het een gênant onderwerp en hebben geen idee wat ze moeten doen.” Het boek moet vrouwen wakkerschudden. “Kom uit de kast met je problemen”, benadrukt Slieker. “Een operatie is lang niet altijd nodig. Oefeningen doen met de bekkenbodemspieren biedt vaak een oplossing.”

 

Marijke Slieker werkt sinds 1992 als bekkenbodemtherapeut. In 2009 promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het voorkomen van bekkenbodemproblemen. Het boek is te bestellen via www.verborgenvrouwenleed.nl.

 

Bron: AD.nl / Roxanne Sebes
Beeld: Thinkstock

Tip

Interessante boeken voor de fysiotherapeut op het gebied van bekkenfysiotherapie:

Alle boeken maken deel uit van BSL Fysiotherapeut Totaal en zijn voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal gratis (digitaal) beschikbaar.

 

Meer artikelen over Algemeen of Bekkenfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.