Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Uitgave 4/2013

Kind & Adolescent Praktijk 4/2013

Van oorlog naar vrede

Bevrijding van echtscheidingstrauma met emdr

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 4/2013
Auteurs:
Drs. Frieda Aelen, Drs. Denise Beuvens, Drs. Meike van Veggel, Drs. Eva van Ormondt, Dr. Bianca Samson
Belangrijke opmerkingen
over de auteurs Drs. F. Aelen, klinisch psycholoog en cognitief systeemtherapeut, is werkzaam als docent in postdoctorale opleidingen en eigen praktijk. Drs. D.M. Beuvens en drs. M. van Veggel, beiden gz-psycholoog en cognitief gedragstherapeut, drs. E. van Ormondt, gz-psycholoog en systeemtherapeut en drs. B.P. Samson, gzpsycholoog, zijn werkzaam bij Psychologenpraktijk Kwadrant te Zaandam. Drs. M. van Veggel is tevens werkzaam bij Psychologenpraktijk KSK te Amsterdam. E-mail: friedaaelen@gmail.com.

Samenvatting

In dit artikel beschrijven we een stappenplan voor de behandeling van scheidende of gescheiden ouders die falen in het samenwerken als ouders. Doel is, in het belang van de kinderen, de cohesie binnen het gezin te versterken, en gespleten loyaliteit (of parentificatie) bij de kinderen te voorkomen of op te heffen. Middel is EMDR -behandeling bij ouders ter bevrijding van scheidings- en jeugdtrauma, en mogelijk ook behandeling van het kind. Wij illustreren deze werkwijze met voorbeelden van gezinnen in drie verschillende fasen van de echtscheiding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Kind & Adolescent Praktijk 4/2013 Naar de uitgave

Psychobellettrie

Niemandsland

Tussendoor

Verrassend