Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | implantologie | Uitgave 8/2010

Tandartspraktijk 8/2010

Van extractie tot implantatie

Management van hardweefselmet volumestabiel botvervangingsmateriaal

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2010
Auteur:
dr.dr. Daniël Rothamel

Samenvatting

De implantologische rehabilitatie van het stomatognatische systeem vereist een sufficiënte laag van hard weefsel om implantaatlichamen van toereikende afmetingen primair stabiel te kunnen opnemen. Botverliezen door marginale parodontitis, langdurig minder belasting of ook door de van nature plaatsvindende atrofie van de kaak na de tandextractie, staan dat in de weg. Juist in de esthetische zone speelt het door de remodellering bepaalde verlies van de alveolaire aangroei na de tandextractie een rol van grotere betekenis. In dit verband lijkt het duidelijk dat de kaaksparende extractietechniek al een verlies van de kaaksubstantie tegengaat.
Toch zijn ook bij de sparende methode regelmatig resorp-ties van de alveolaire aangroei te zien. Deze vertonen zich lokaal op zeer uiteenlopende wijze, zijn op de buccale kant sterker geprononceerd dan op de orale kant, en zijn afhankelijk van de defectgrootte en de samenstelling van het bot. Ten dele kan bovendien bij grote defecten het bloedstolsel in de alveole niet toereikend worden gestabiliseerd, zodat een slechts onvolledige botregeneratie van de extractiewond plaatsvindt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2010

Tandartspraktijk 8/2010 Naar de uitgave

heynicks hoek

Steen, brons, ijzer

esthetische tandheelkunde

Verfraaiend alternatief

productinformatie

Desinfectie door licht