Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-01-2017 | Artikel | Uitgave 1/2017

Verslaving 1/2017

Uit de schulden: wat werkt voor mensen met een verslaving?

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2017
Auteurs:
Dr. Barbara van Straaten, Dr. Gerda Rodenburg, MSc Monica Walhout, Prof. dr. Dike van de Mheen
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is gebaseerd op het onderzoeksrapport ‘Anders uit de schulden: wat werkt voor mensen met een verslaving?’ (Straaten et al. 2016). Het onderzoek is gefinancierd door de Stichting Volksbond Rotterdam. Het onderzoeksrapport is te downloaden via http://​www.​ivo.​nl/​?​id=​1087.

Samenvatting

Dit artikel beschrijft de resultaten van een kwalitatief onderzoek naar de situatie van mensen met schulden en verslavingsproblematiek. Door het vergroten van inzicht in hun kenmerken en problematiek kan de hulpverlening aan deze doelgroep verbeterd worden. Het onderzoek laat zien dat er sprake is van een wederkerige relatie tussen schulden en verslaving: schulden lopen op door de verslaving en de verslaving wordt versterkt door de oplopende schulden. De volgende drie elementen zijn essentieel in de hulpverlening aan mensen met schulden en verslavingsproblematiek: a) goede aansluiting bij de specifieke doelgroep (laagdrempeligheid, expertise van schulden en verslaving), b) aandacht voor het versterken van eigen kracht, en c) aandacht voor het inzetten van het sociale netwerk van de cliënt of van vrijwilligers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Verslaving 1/2017 Naar de uitgave