Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 4/2008

01-04-2008 | Orthodontie

Timing van klasse II-therapie

Auteur: Reinier Hoogeveen

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 4/2008

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de orthodontie is de timing van klasse II-behandelingen een controversieel onderwerp. Vooral in de Verenigde Staten is vroeg behandelen onder een deel van de orthodontisten en tandartsen populair geweest. Gerandomiseerde klinische onderzoeken hebben echter tot de conclusie geleid dat deze vroege tweefasenbehandelingen geen betere resultaten geven dan late éénfasebehandelingen met vaste apparatuur in het permanente gebit. Onlangs schreven Kuipers en Kuijpers-Jagtman een artikel over deze onderzoeken in het NTvT. De indruk die bij de algemeen practicus na het lezen van dat artikel zou kunnen ontstaan is dat iedereen met een klasse II-afwijking pas in het blijvende gebit moet worden behandeld. Dit lijkt in tegenspraak met bijvoorbeeld de artikelenserie van Adriaan Vrijman in dit tijdschrift onder de titel ‘Vroeg is op tijd’.
De bedoeling van onderstaand artikel is meerdere dimensies van de discussie over klasse II-behandelingstiming naar voren te brengen en daar voor de dagelijkse praktijk enkele conclusies aan te verbinden.
Voetnoten
1
Sheldon Baumrind ‘Another perspective on early treatment’, in het boek ‘Early orthodontic treatment: is the benefit worth the burden?’ (Craniofacial growth series, vol 44, ed. J.A. McNamara) en de daarin genoemde website van het Craniofacial Research Instrumentation Laboratory van de University of the Pacific op www.cril.org (study 1030)
 
2
Voor achtergronden zie: Baccetti T, Franchi L, McNamara Jr. JA: ‘The cervical vertebral maturation (CVM) method for the assessment of optimal treatment timing in dentofacial orthopedics’. Seminars in Orthodontics, vol 11 sept 2005 119-129)
 
3
Een publicatie over dit onderzoek (Keski-Nisula K, Keski-Nisula L, Salo H, Voipio K, Varrela J. ‘Dentofacial changes after orthodontic intervention with eruption guidance appliance in the early mixed dentition’. The Angle Orthodontist 2008. Vol. 78, no. 2, pp. 324–331) is ‘full text’ te downloaden op www.angle.org
 
Metagegevens
Titel
Timing van klasse II-therapie
Auteur
Reinier Hoogeveen
Publicatiedatum
01-04-2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 4/2008
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03077689

Andere artikelen Uitgave 4/2008

Tandartspraktijk 4/2008 Naar de uitgave